Türkiye'de yaşayan Kafkas halkları, Putin'in 14 Ekim'de yapmayı düşündüğü ziyarete karşı çıktı. Kafkas diyasporası 14 Ekim'de Putin'e tepki için Taksim'de buluşacak.

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önümüzdeki hafta Türkiye'ye gelmesi Çerkeslerden tepki çekti. Çerkesler Putin'in gelişini protesto etmek için İstanbul'da eylem yapacaklar.

 

İstanbul'daki Kafkas diyasporası ve Çerkes kuruluşları tarafından yapılan açıklamada, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı için 14 Ekim 2012 tarihinde Türkiye'ye gelecek olan Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'in protesto edileceği belirtildi.

 

Vladimir Putin'in, iktidara geldiği 1999 yılında Çeçenistan'da başlattığı katliam gibi savaşın hatırlatıldığı açıklamada, "Putin, iktidarda olduğu zaman süresince Rusya Federasyonu sayısız katliam, insan hakları ihlalleri, aydınlara yönelik suikast ve saldırılar, her türlü muhalefeti hedef alan baskı ve sindirme politikalarına teslim edildi. Bütün bunlara rağmen Erdoğan, Putin'i "Dost" olarak sıfatlandırıyor" eleştirilerinde bulunuldu.

 

Putin'in Türkiye'de de cinayetler işlettiği hatırlatılan açıklamada, "Vatandaşı olduğumuz Türkiye Cumhuriyeti'nin, böylesine ağır suçlara imza atan bir iktidarla kol kola girmesini, egemenliğini tartışmaya açma pahasına topraklarında işlenen suçlara göz yummasını kabul etmiyoruz" denildi.

 

Çerkes Hakları İnisiyatifi, Jineps, Kafkasevi ve Kafkasya Forumu'nun imzasının bulunduğu açıklamada, Türkiye'deki tüm Kafkas diyasporası ile Çerkes kuruluşları tarafından, Putin’e işlediği suçları ve Türkiye’de istenmediğini, AKP hükümeti’ne de, Rusya ile ilişkilerinin hukukî ve etik olarak sorgulanmaya muhtaç olduğunu hatırlatmak için 14 Ekim 2012 Pazar günü saat 13.00'te Taksim Tramway Durağı Önü'nde buluşulup, Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önüne yürünerek burada basın açıklaması yapılacağı belirtildi.