Kayseri'de düzenlenen mitingte konuşan Çerkes Hakları İnisiyatifi Yönetim Kurulu üyesi Kenan Kaplan, "Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce Çerkesce eğitim veren okullar, yayın yapan gazeteler vardı. Şimdi de Çerkesce eğitim, 7 gün 24 saat Çerkes dillerinde yayın yapan radyo ve televizyon kanalları istiyoruz. Bu, tam demokratik Türkiye için gereklidir" dedi.

 

Fuar yolu Zümrüt Parkı'nda toplanan Çerkes Hakları İnisiyatifi, Kafkas halk oyunu gösterisinden sonra Kayseri Dünya Ticaret Merkezi önünde oluşturulan miting alanına, ellerinde pankartlarla yürüdü. Yürüyüş boyunca, 'Anadilde eğitim istiyoruz', 'Anadilim onurum, savaşırım korurum', 'Asimilasyona hayır', 'Her zaman her yerde ana dilim Çerkesce', 'Anadilde televizyon istiyoruz' sloganları atıldı.

 

Trafiğe kapatılan Mustafa Kemal Paşa Bulvarı'nda kortejin önünde ilerleyen Çerkes atı ise vatandaşlar tarafından ilgi ile izlendi.  Vatandaşlar, pencerelerden ve balkonlardan meraklı gözlerle Çerkes halkının kortejini izledi.


Miting alanına üst aramaları yapılarak alınan gruba seslenen Çerkes Hakları İnisiyatifi Yönetim Kurulu üyesi Kenan Kaplan, "Milli Mücadele'nin kazanılması sonrası ulusalcı paradigmanın Cumhuriyet'in kuruluş ideolojisi haline gelmesi ile tüm farklı renklerin temsilcileri ve kurumlarıyla birlikte, biz Çerkesler de yok sayıldık. 80 yılı aşan uzun bu zillet döneminden sonra, nihayet kimliğimiz ve kültürümüzle ilgili sorunlarımızı açıkça konuşabilir hale geldik" diye konuştu.


Kenan Kaplan, "Bugün artık ayağımızdaki asimilasyon prangasını söküp atmak, dilimiz ve kültürümüzün geleceğinin güvence altına alındığını görmek istiyoruz" diye konuştu. Ankara ve İstanbul'da yapılan mitinglerden sonra Kayseri'de yaşayan Çerkesler için geldiklerini anlatan Kenan Kaplan, şöyle konuştu:


"Sadece şu iki mesajımızın net anlaşılmasını istiyoruz; Birincisi, devlet imkanlarıyla ana okuldan başlamak üzere tüm örgün eğitim kurumlarında Çerkes dillerinin öğretim ve eğitim imkanının sağlanması, ikincisi de yine devlet imkanlarıyla 7 gün 24 saat Çerkes dillerinde yayın yapan radyo ve televizyon kanallarının faaliyete geçirilmesi. Bu iki maddenin özeti, Türkiye'nin tam demokratik bir ülke olması ve bunun gereği olarak Çerkeslerin de dillerini ve kültürlerini koruyup geliştirebilecekleri ortamın sağlanmasıdır. Bunun için hükümetimizden, muhalefet partilerinden yeni oluşturacakları sivil yeni bir anayasa çalışmalarında dikkate almalarını istiyoruz."


Kabartay Balkar Cumhuriyeti İnsan Hakları Derneği Başkanı Hatajuko Valeri de "Suriye'de, Ürdün'de, Türkiye'de bulunan Çerkesler dillerini korumak için ellerinden geleni yapmalıdır. Daha küçük milletler dil ve kültürlerini korurken, biz neden asimilasyona uğruyoruz" ifadelerini kullandı. Mitingde, Kafkasya'dan gelen sanatçılar şarkılar söyledi.