Modacı Cemil İpekçi’nin Twitter üzerinden paylaştığı ırkçı mesajların tartışması sürüyor. Tartışma sürerken İpekçi ırkçı mesajlarına cinsiyetçi ifadeler de ekledi. Türkiye’de sayıları yaklaşık 3 milyonu bulan Suriyeliler için ağır ifadeler kullanan İpekçi, kendisinin Sabetayist olduğu iddiaları ile hedef gösterilmesine, benzer bir dille yanıt verdi: “Aslı Ezidi, Zerdüşt ya da Ermeni, ya da Yahudi olan devşirme çocukları siz nesiniz?”



Avlaremoz.com’daki Serdar Korucu’nun haberine göre, tartışma Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tam bir hafta önce 2 Temmuz’da, Suriye’ye yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Kilis’te yaptığı konuşma ile başladı. Cumhurbaşkanı o açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyen Suriyelilerin bulunduğunu hatırlatıyor, “Onlara vatandaşlık imkânını vereceğiz” diyordu.

Erdoğan, 3 gün sonra, 5 Temmuz’da yaptığı açıklamada ise Suriyeli mültecilerin içinde kalifikasyonu yüksek pek çok kimsenin bulunduğuna ve bu insanların Türkiye’de değerlendirilme imkânının olduğuna işaret ediyordu: “Üstelik değerler noktasında ortak değerlerimiz olan bu insanlardan hem biz istifade ederiz, hem de onların insani olmayan koşullarda yaşamasını ortadan kaldırmış oluruz.” Yani her mülteciye vatandaşlık verilmeyecekti.

Bu süreçte Suriyelilere vatandaşlık tartışmasında sosyal medyaya yansıyan en sert mesajlardan biri 6 Temmuz’da modacı Cemil İpekçi’den geldi. İpekçi mesajında “Vatanını satıp kaçmış üç milyon uyuzu bize taze kan diye sokuşturmaya çalışanlar var.” diyordu.



İPEKÇİ’NİN “UYUZ” DEDİĞİ SURİYELİLERİN YARISINDAN FAZLASI ÇOCUK

İpekçi, kendisine yönelik “ırkçılık” suçlamalarına hızlı yanıt verdi. İlk cevabı bir internet sitesine yönelikti. “Siyasihaber.org Beni ırkçılıkla suçlamış Suriyelilerin vatandaşlığa geçmesini istemediğim için. Vatanından savaşmayıp kaçanları istemiyorum” diyordu.



Halbuki rakamlar farklı bir gerçeğe işaret ediyordu. UNICEF’in 11 Nisan 2016’da  rakamlarına göre Türkiye’de kayıtlı olarak 2,749,140 Suriyeli bulunuyor ve bunların yarıdan fazlasını, yüzde 54’ünü 1,490,033’luk nüfusunu çocuklar oluşturmakta.

İPEKÇİ’NİN “RETWEET” ETTİĞİ NEFRET MESAJLARI

Tepkiler sürerken, İpekçi’ye destek de yağıyor, kendisi de bunları retweet ederek takipçileri ile paylaşıyordu. Aralarında kendisinin sözlerini de aşan, yoğun nefret söylemi barındıranları bile…







İPEKÇİ’YE GÖRE ALEYHİNDE OLANLARIN ÇOĞU GİZLİ GAY

Cemil İpekçi’ye sosyal paylaşım platformundan yapılan eleştiriler zaman zaman hakarete de dönüşüyordu. Özellikle de cinsel yönelimi üzerinden. Cevabı aynı söylemle oluyordu: “Uluyun ulayabildiğiniz kadar vatan hainleri yobaz, cahil, esas ırkçılar. Hepiniz bir araya gelse de erkek adam olamazsınız. bana i… diyen i….ler”



Saatler ilerledikçe tepkisi daha da artıyordu. Yanıtları artık gizli eşcinsellik üzerindendi: “Bugün atılan tweet’lerin %90’ı lehim de. %10 aleyhimde. Onların belli çoğu gizli gay. Araplardan hoşlanıyor. Onlarla gizlice yapabiliyorlar”



Bu mesajının hemen ardından da ekliyordu: “Suriyeli Arapları seven sözde erkekler bugün meydana çıktı. Ülke insanı ile yapsalar meydana çıkacak, Araplarla yapıyorlar gizlice :)”



AFRİKALI MÜLTECİLERİN ÜLKESİNDE SAVAŞ YOKMUŞ

Suriyeli mülteciler ve vatandaşlık tartışması cinsel yönelim üzerinden süredururken, Cemil İpekçi’nin kendisine yönelik süren ırkçılık eleştirisine savunması bu toprakların klişesi ile geliyordu. “Eğer ırkçı olsaydım” diye başlıyordu sözüne ve devam ettiriyordu: “Son 10 yılda neredeyse 7 ya da 8 milyon Afrikalı geldi onlara da ses çıkarırdım. Ama onlar açlıktan kaçtı, savaştan değil.”



İpekçi sayıları belki bilerek 7-8 milyon diye abartılı olarak kullanıyordu ama her nedense Afrika ülkelerinden kaçış nedenlerinin sadece açlık, sefalet ve kuralık değil, iç savaşlar ve ülkelerin sınır anlaşmazlıkları nedeniyle çıkan çatışmalar olduğunu görmezden geliyordu.

“YÜZDE 90’I GEÇİYOR YANIMDA OLANLAR”

Cemil İpekçi sözlerinin sosyal medyada nasıl yankı uyandırdığını halkla ilişkiler şirketi üzerinden de takip ettiğini kendisi açıklıyordu, TT yani çok konuşulanlar arasına girmenin sevinci ile: “Şu an Piar şirketim aradı kesin sonucu verdi. TT olmuşum ve %90’ı geçiyor yanımda olanlar. Gerisi mi ulusun dursunlar. Kudursunlar :)”



Cinsel yönelim ardından bir başka tartışma başlığı ise İpekçi’nin kökeni üzerinde oluyordu: “Baba tarafım 1552’de gelmiş bu topraklara. Anne tarafım ise 1200’lerde Horasan’dan. Bana sen nereden geldin diye soranlar acaba 100 yıl evvelini biliyor mu?”



İpekçi kendisinin Sabetayist olduğuna yönelik iddialarla hedef gösterilirken üslubunu daha da sertleştiriyordu. Cinsel yönelim tartışmasında olduğundan çok daha sert. Bu kez hem hedef göstererek, hem nefret söylemi ve antisemitizmi bir arada kullanıyordu: “Baba sülalem 500 yıl evvel Müslüman olmuş. Bana Sebateyist diyen aslı Ezidi, Zerdüşt yada Ermeni ya da Yahudi olan devşirme çocukları siz nesiniz?”



Tüm bu tartışmaların sonrasında bugün yazdığı son mesajlar ise Cemil İpekçi’nin kendisine yönelik. 4 mesaj içinde ustalıkla ne kadar iyi eğitim aldığını, başarılı bir geçmişi olduğunu hatırlatıyordu bize. Ardındansa ne kadar sevgi dolu olduğunu ispatlıyordu bir kez daha. Mardin’de, Kırıkkale’de, Bitlis’te neler yaptıkları ile. Akıllara da bir soru işareti bırakıyor giderken. “Olumlu işler yapanların ırkçılık, antisemitizm, homofobi söylemi hakkı var mı?” diye…