Antalya, Isparta, Burdur, Denizli Kaş Platformu, Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Belek ve Kadirye beldeleri arasındaki Caretta Carettaların üreme alanları olan kıyılara gazino, restaurant ve bar yapılmasına tepki gösterdi.

Caretta Carettaların üreme alanları olan bölgenin 1. Derece Doğal Sit alanı olduğunu hatırlatan platform, Belek-Kadriye sahilinde, Beşgöz Deresinin denize döküldüğü yerde, bir taraftan Beşgöz Deresinde yol inşaatı yapıldığını diğer yandan ise denizin kıyısına gazino, restaurant, bar yapıldığını bildirdi.

KİRALAMA İZNİ YOK

Kadriye Belediyesi'nin yaptığı bu inşaatlar için Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan onay alması gerektiği hatırlatılan açıklamada, "Bu projeyi onaylattıktan sonra Ankara’dan kiralama izni alması gerekiyor. Kısacası kiralama sözleşmesi yapması gerekiyor. Bu izinlerin olup olmadığını bilmiyoruz, ancak aldığımız duyumlara göre yok" denildi.

'TÜRKİYE BERN SÖZLEŞMESİNİ İHLAL EDİYOR'

Türkiye’nin nesli tehlikede olan türlerin korunması sözleşmesi olan Bern Sözleşmesi'nin 2. ve 3. maddelerini ihlal ettiğine dikkat çeken platform, Türkiye'nin toplam 21 yerde ve Antalya’da toplam 9 sahilde, üreme olanağı bulan bu türleri korumakla yükümlü olduğunu hatırlattı, "Kadriye Belediyesi bir resmi kurumdur ve devlet eliyle Bern sözleşmesi ihlal edilmiş durumdadır" dedi.

Platform, Kadriye Belediyesi'nin yaptığı kaçak inşaatları durdurması için Antalya Valiliği, Serik Kaymakamlığı ve Sit alanı olması nedeniyle de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı göreve çağırdı. (ETHA)