Üreme kumsallarindaki yapilasmalar, deniz kirliligi ve sorumsuz balikçilar nedeniyle nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Caretta Caretta ve Cholenia Mydas kaplumbağaları yumurta bırakmaya başladı.

Akdeniz bölgesinde en yoğun yuvalama kumsalları arasında yer alan Hatay'ın Samandağ İlçesi'ndeki Çevlik Sahili'ne akın eden Caretta Caretta ve Cholenia Mydas kaplumbağaları yumurta bırakmaya başladı.

Yıllık ortalama 200 ile 600 arasında yuvanın bulunduğu Çevlik Sahili'nde, gecenin geç saatlerinde denizden çıkan kaplumbağalar, sahilde kazdıkları yuvalara yumurtlamaya başladı. Dünya genelinde, nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için korunan hayvan nesilleri arasında yer alan kaplumbağalar, nesillerinin devamını ancak yuvalara bıraktıkları yumurtalardan çıkan yavrularıyla sürdürebiliyor.

Samandağ Kaymakamlığı Bilimsel Araştırma Merkezi Sorumlusu Dr. Bektaş Sönmez, "Samandağ'ında, 2013 yılı deniz kaplumbağaları koruma çalışmaları başladı. Şu ana kadar ki yuvalama popülasyonumuz, geçmiş yıllara oranla biraz daha iyi. 400 üzerinde tespit edilen Cholenia Mydas ve 2 Caretta Caretta yuvası var. Bu çalışmalar, gönüllü öğrencilerimizin desteğiyle olmakta. Ülkenin değişik üniversitelerinden öğrencilerimiz, sahildeki kaplumbağaları koruma adına bazı önlemler alıyor" dedi.

Kıyı erozyonu, ışık ve katı atık kirliliği gibi sorunların, kaplumbağa yuvalarını tehdit ettiğini belirten Dr. Sönmez, şöyle konuştu:"Kıyı erozyonuna karşı 10-15 yuva transferi yaptık. Çakal projesyonu gibi, yumurtaların projesyona maruz kalmaması için de, yaklaşık 80 kum altı kafes attık. Işıklı bölgede 40-45 yuvaya kum üstü kafes yerleştirdik. Bunlar daha sezonun ortasındaki rakamlar, üreme sezonu bittikten sonra kesin rakamlar belli olacak."

Her kaplumbağanın, yuvalara 100-200 civarında yumurta bıraktığını ve bunların yüzde 75 civarının yavru çıkardığına dikkat çeken Sönmez, kaplumbağaların 3-4 yılda bir gelerek, yuva yaptığını ve bu yuva sayılarının kaplumbağa başına 5'e kadar ulaşabildiğini söyledi.