Kışla içinde yaşanan “şüpheli” asker ölümlerini anlatan EĞİTİM ZAYİATI filmi Boğaziçi Üniversitesi’nde gösterildi.

Program açılışını yapan Lubunya Boğaziçi aktivisti Görkem Ulumeriç, vicdani reddin uzun yıllardır LGBTİ mücadelesi ile iç içe geçtiğini, mücadele birliği içinde sürecin içinde olduklarını ifade etti.

Bu kapsamda film gösterimi ile birlikte Cuma günü de (27 Aralık 2013) gene Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs İbrahim Bodur Salonu’nda panel ve toplu vicdani ret açıklamalarının olacağını ifade etti. Etkinliğe Vicdani Ret Derneği ve Hevi LGBTİ İnisiyatifi aktivistleri de katıldı.

Vicdani Ret Derneği, Lubunya Boğaziçi ve HEVİ LGBTİ İnisiyatifinin birlikte “ROBOSKİLER BİR DAHA OLMASIN DİYE VİCDANİ RET” etkinlikleri kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Eğitim-Sen odasında belgeselin yönetmeni Anıl Çizmecioğlu’nun katılımı ile filmin gösterimi yapıldı.

2011 yılı Mart ayında Ağrı’nın bir köyünde beşinci askerin aynı gerekçeler ile kışlada yaşamını yitirmesinin dikkatini çekmesi ile bu köydeki insanlar ile iletişime geçtiğini söyleyen Anıl, “Doğubeyazıt’a gitmem ve bu aileler ile görüşmem ile çalışmam başladı” dedi.

İki yıl süren çalışması üresinde birçok şehre giden ve toplamda 13 “şüpheli” asker ölümü hikâyesi toplayan Anıl Çizmecioğlu, filmi iki yıl içinde tamamladı.

Etkinlikte film gösterimi sonrası konukların sorularını cevaplayan Anıl Çizmecioğlu, özellikle militarizm konusuna değindi.

“Kaldı ki dedikleri gibi intihar olsa bile, bu intiharlar neden kışla içinde oluyor?” bunları da düşünmek gerekiyor. Belgeselin içindeki on hikâyenin biri Ermeni Sevag Şahin Balıkçı, ikisi sosyalist gençler ve geriye kalan yedi kişinin de Kürt olmasının tesadüf olmadığını, bu durumun tam da kışla içinde yaşanan böylesi ölümler hakkında ciddi bir şeyler söylediğini ifade etti.

2009 yılından bu yana kışla içinde yaşanan “şüpheli” asker ölümleri konusunda bir duyarlılık geliştirmek istediklerini söyleyen Vicdani Ret Derneği aktivisti Ercan Jan Aktaş; “SGDF’nin çağrısı üzerine 2009 yılında Aralık ayında Boğaziçi Üniversitesi’nde Barış İçin Vicdani Ret Buluşması ile bir platforma dönüştük, bu süreçten itibaren bu ölümlere dair bir duyarlılık gelişmeye çalıştık” diye açıklama yaptı.

Etkinlikler Cuma günü devam edecek.

Ercan Jan Aktaş / Demokrat Haber