Boğaziçi Köprüsü’ne, Hayvanları Koruma Kanunu’nda çıkartılan yeni yasa tasarısını protesto etmek amacıyla pankart asıldı.

Hayvan hakları savunucuları, bugün saat 13:00 sularında, Çevre Komisyonu’nun “Hayvanları Koruma Kanunu”nu değiştirmek için kabul ettiği ve TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmek üzere olan yeni yasa tasarısını protesto etmek için “5199 / Sokak Hayvanına Dokunma” yazan pankartı Boğaziçi Köprüsü'ne astı.

Protestocular, amaçlarının “hayvanlarının sokaklardan toplatılıp deney merkezlerine, ormanlara ve toplama merkezlerine gönderilmesini engellemek” olduğunu açıkladı.

HAYVANLARIN BAŞINA NE GELECEK?

Gündemde olan, Hayvanları Koruma Kanunu değişikliği yasa tasarısı kanunlaşırsa hayvanların başına gelecekler şunlar;

- Çevre Komisyonu 5199 Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki 6. maddeyi değiştirdiği için sokak hayvanlarının kent dışına belediyelerce atılması yasal hale geliyor (Tasarıdan: Sahiplendirilemeyenler; okul, hastane, ibadethane, çocuk oyun alanı gibi toplumun yoğun olarak kullandığı yerler hariç alındıkları ortama bırakılır). Bakımevlerinde, sokaklardan toplanacak hayvanların ne kadar barındırılacağı yazmıyor; istendiği takdirde hayvanlara müebbet hapis yaşatılabilecek.

- Tasarıya eklenen ve hükümleri saklı kalan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, hayvanların davranışlarından dolayı öldürülebileceğini hükme bağlıyor. Yani sokaklardan "ısırık şüphesi" nedeni ile alınan ya da bakımevlerinde saldırgan davranışları olan hayvanlar katledilebilecek.

- Sokak hayvanları, şehirlerden çok uzakta, toplama kaplarını andıran binlerce kapasitelik bakımevlerine kapatılabilecek. Bu bakımevlerinin (toplama kamplarının) inşaatı neredeyse tamamlanmak üzere; İstanbul, Kocaeli ve Trabzon, pilot iller olarak belirlendi, inşaat sürüyor.

- Mevcut 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki "koruma" maddeleri, yeni tasarıda yer almıyor.

- Petshoplarda, akvaryum balıklarının ve kuş türleri dışındaki hayvanların satılmasına yasaklama getiriliyor ancak petshoplar yerine üretim çiftlikleri teşvik ediliyor. Bu da Çevre Komisyonu'nun dediği gibi, sahipsiz hayvan artışını engellemeyecek, aksine hayvanlar "fabrikasyon" mantığı ile seri üretim makinesi haline dönüşecek.

- Yeni tasarıyla, mevcut kanunun 10. maddesi değişiyor. Bu şu demek; bakım evlerine kapatılan hayvanların satışları yasallaşacak. Satıldıktan sonra artık “sahipsiz” statüsünde olmayacakları için deneylerde ve başka tasarruflarda kullanılmalarına da engel kalmayacak.

- Hayvanlar, hammadde olarak kullanıldıkları, daha pek çok sektöre satılabilecek; acılı yöntemlerle ve işkence ile can verecekler. Tasarı, sadece "sahipsiz" diye tanımlanan hayvanlar üzerinde deney yapılamayacağını öngörüyor. Tasarıda, ev hayvanlarının ve "kontrollü hayvan" olarak tanımlanan, insanların bakımı altında olan ancak sokaklarda barınan hayvanların deneylerde ya da başka sektörlerde kullanılamayacağına ilişkin bir düzenleme yok. Geçtiğimiz senelerde çıkartılan bazı yönetmelikler de hayvanların ticaret sektörlerinden kullanımının önünü açmış durumda.

- Şu an bunların (hayvan satışı, deneyler, bazı limanlardan "köpek eti"nin yendiği ülkelerden gelen işçilere satış vb) bazılarının yasa dışı yapıldığı ihbarları ilgili kurumlara iletilmekte. Hayvanların yasa dışı olarak satışının yapıldığına ilişkin ihbarların soruşturması devam ediyor.

- 5. Maddeye bağlı olarak çıkarılacak yönetmelikle, tasarının ilk halinde belirtilmiş olduğu gibi, evlerdeki hayvanlara müdahaleler ve el koymalar yasal hale gelebilecek.

- Yasa tasarısıyla ev hayvanlarının da toplama kamplarına alınması mümkün hale gelebilecek.

- Hayvanlara karşı işlenen suçlar yine cezasız kalacak. Hayvana yapılan işkence, tecavüz ve şiddet yine cezasız kalacak. Failin tespiti halinde -ki genelde tespiti çok zor-, tasarıda bulunan cezaların üst limiti 2 yıl olduğu için, kötü niyetli kişilerin işlediği suçlara verilen cezalar, kişilerin adlî sicillerine dahi işlemeyecek. Bakımevlerinden satılan hayvanlar bazı art niyetli kişilerce alındığı takdirde bunun önüne de geçilemeyecek. Tecavüzcüye hayvan verilmesinin men edilmesi için komisyona verilen madde önergesi reddedilmişti. Hayvanlara tecavüz ve işkence edenlere hayvan verilmesinde herhangi bir sakınca yok.

- Hayvanat bahçelerinde hayvanlar doğalarına aykırı şekilde, kafesler içerisinde, yaşamaya devam edecek.

- Yunus Parkları kapatılmayacak! Ancak yeni yunus parklarına izin yok!