Muğla’nın Bodrum ilçesinden çıkılan umut yolculuğunda yaşamını yitiren 12 kişiden Suriye Uyruklu Zahim Kurdi (27) oğulları 2 yaşındaki Aylan Kurdi ve 3 yaşındaki Galip Kurdi’nin cenazeleri Türk Hava Yolları’na ait bir uçakla İstanbul’a getirildi.

"SURİYE’YE HUZUR VE BARIŞIN GELMESİNİ İSTERİM"

Cenazelerle birlikte gelen baba Abdullah Kurdi yaptığı açıklamada, "Kendim için bu dünyalık bir isteğim bir talebim yok. İsterim ki artık çocukları olmayan bir baba olarak herhangi bir şey istemem. Sadece isterim ki Suriye’de yaşanan acının yaşanan dramın bir an önce bitmesidir. Suriye’ye huzur ve barışın gelmesini isterim" dedi.

Cenazeler bugün Şanlıurfa'ya götürülecek.

“GİTMEYİN, KOBANİ’YE GERİ DÖNÜN DEDİM”

Bodrum’da cansız bedenleri sahile vuran Aylan Kurdi ile Galip Kurdi’nin dedesi Şeho Şen Kurdi, “Yaşananlara ve torunlarımın ölümüne ne desem az olur. O kadar ısrar ettim. Gitmeyin, Kobani’ye geri dönün dedim. Ancak beni dinlemediler. Damadım Abdullah ısrarla Almanya’ya gideceklerini söyledi. Torunlarımın sahile vurmuş cesetlerini görünce içim parçalandı’’ dedi.

“IŞİD SALDIRILARINDA AİLEMİZDEN 12 KİŞİ ÖLDÜ”         

Radikal'in haberine göre 2014 yılında IŞİD’in Kobani’ye yaptığı saldırı sırasında kızı ve ailesinin Türkiye ’ye geldiğini söyleyen Şeho Şen Kurdi ailesinin Avrupa ’ya gitme isteğini, “Ben Reyhan’ın babasıyım. Reyhan ile Abdullah 5 yıl önce evlendi. Eylül 2014 yılında IŞİD Kobani’ye saldırdı. Kızıma çocuklarını alarak Kobani’den gitmesini söyledim. O sırada ben yaralandığım için Kobani’de kalmak zorunda kaldım. Kızım eşi ve iki çocuğuyla Kobani’den Türkiye’ye geçti. Bir süre Suruç’ta kaldılar. IŞİD saldırılarında ailemizden 12 kişi hayatını kaybedince damadım ve kızım Türkiye’den geri gelmemeye karar verdiler. Yaklaşık üç ay önce kızım Almanya’ya gitmekten bahsetti. Ben de onlara gitmelerinin doğru olmadığını söyledim. Ardından kızım altınlarının bir kısmını bozdurduğunu ve Euro’ya çevirdiğini söyledi. Bana kişi başı 2 bin Euro karşılığında güvenli olarak Avrupa'ya geçebileceklerini söyledi’’ sözleriyle aktardı.

"BABA, ŞANSIMIZI DENEMEK İSTİYORUM"

Yola çıkmadan bir gün önce kızıyla konuştuğunu söyleyen Kurdi sözlerine şöyle devam etti:

“Kızıma gitmeyin Kobani’ye geri dönün dedim. En son yola çıkmadan bir gün önce gece saat 12 sıralarında konuştuk. Kızıma, 'Gitmeyin. Artık Kobani daha güvenli. Kobani’ye dönün' dedim. O da bana ‘baba bu kez şansımızı denemek istiyoruz. Eğer Avrupa’ya geçemezsek artık Kobani’ye geri döneriz’ dedi. Daha sonra Galip’le konuştum. Galip bana, ‘dede ben senin yanına gelmek istiyorum’ dedi. Daha sonra yola çıktılar. Bir kere daha aradım. Denizin üzerinde olduklarını ve onlar gibi birçok insanın teknede olduğunu söyledi. Bir daha kendilerine ulaşamadım. Dün torunlarımın sahile vurmuş cesetlerini görünce içim parçalandı. Hem torunlarımı hem de kızımı kaybettim. Eniştemi arayıp kızımla torunlarımın cenazesinin Kobani’ye getirilmesini istedim. Şimdi kızım ve torunlarım Kobani’de defnedilecek,”

İNSANLIK UTANDI...

Çıktıkları umuda yolculuktan geriye kıyıya vurmuş minik cesetleri kalan Kobanili iki kardeş, sonunda Avrupa Birliği’nin vicdanına dokundu. Dünyayı ayağa kaldıran fotoğrafların ardından AB ülkeleri, ilk aşamada 160 bin mülteciyi alma kararı verdi

Bodrum’da kıyıya vurmuş cesetleri tüm dünyayı ayağa kaldıran 3 yaşındaki Aylan ile 5 yaşındaki Galip, Avrupa’nın mülteci krizine bakışını değiştirdi. Fotoğrafların Avrupa kamuoyunda tepki yaratması, Avrupa Birliği liderlerini krizin çözümüne ilişkin harekete geçirdi. Lüksemburg’da yarın başlayacak ve 2 gün sürecek AB zirvesi öncesinde İtalya, Almanya ve Fransa dışişleri bakanları, birliği harekete geçmeye çağırmıştı. AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de Twitter’dan yayınladığı mesajında “Göçmen krizinde birlikte hareket etme aciliyeti var” dedi.

TÜM ÜLKELER PAYLAŞACAK

İngiliz Daily Mail gazetesi ise, Avrupa Birliği’nin belirlediği göçmen kotalarına ilişkin listesini ele geçirdi. Plana göre AB üyesi ülkeler ilk etapta 160 bin mülteciyi nüfusları ve ekonomik zenginlikleriyle orantılı şekilde paylaşacak. Listeye göre en fazla mülteci alan ülke Almanya olacak. 34 bin göçmeni kabul edecek olan Almanya’yı 26 bin mülteciyle Fransa takip edecek. Listede yer almayan tek ülke olan İngiltere’nin de yakın zamanda mülteciler konusunda harekete geçmesi bekleniyor.