Evinde geçirdiği Epilepsi krizi sonucu önceki gece yaşamını yitiren insan hakları savunucusu ve gazeteci Şaban Dayanan için eski yöneticisi olduğu İHD İstanbul Şubesi önünde tören düzenlendi.

Düzenlenen törene Dayanan'ın ailesinin yanı sıra dernek yöneticileri, sanatçılar Ferhat Tunç, Suavi, Yusuf Çetin, insan hakları savunucusu avukatlar Eren Keskin, Ercan Kanar, Fethiye Çetin, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, 78'liler Derneği Başkanı Celalettin Can, Türkiye Barış Meclisi üyesi Hakan Tahmaz, Şanar Yurdapan ile çok sayıda kişi katıldı. Derneğin penceresine ise "Sevgili Şaban Dayanan seni unutmayacağız" yazılı pankart asıldı.

Cenaze arabası ile dernek binasının önüne getirilen Dayanan'ın tabutu, üzerinde fotoğrafının da yer aldığı masanın üzerine konuldu.

Törene katılanlar yakalarına Dayanan'ın fotoğrafını takıp, karanfiller taşıdı. Cenaze töreninde ilk olarak İHD İstanbul Şubesi Başkanı Av. Abdulbaki Boğa kısa bir konuşma yaptı. Dayanan'ın çocuk yaşta işkenceye maruz kaldığını hatırlatan Boğa, "O'nu hiçbirimiz unutmayacağız" dedi. “O, hayatı boyunca her türlü baskıya karşı onurluca karşı koyan değerli bir abimizdi” diyen Boğa, “Birçoğumuzu gömer diye espri yapıyorduk ancak o bizi terk etti” şeklinde konuştu.

Boğa'nın ardından konuşan Av. Ercan Kanar da, "Erken bir kayıp oldu. 8 sene birlikte mesai arkadaşlığı yaptık. Değişen koşullara iyi ayak uyduran biriydi. Acı tatlı hepimizin onunla çok anısı vardır. Ezilenlerin, mücadele edenlerin başı sağ olsun" dedi.

Kanar'dan sonra sanatçı Ferhat Tunç, Dayanan'a ilişkin düşüncelerini aktardı. "Dayanan, eşitlik ve adaletten yana bir insandı, devrimciydi" diyen Tunç, "İnsan hakları mücadelesinde Şaban çok önemli bir isimdi" diye kaydetti. Ferhat Tunç, Şaban Dayanan ile Cumartesi Anneleri'nin oturma eyleminde gözaltına alınırken, o anı belgelemek için fotoğraf makinesini elinden bırakmadan deklanşöre bastığını söyleyen Tunç, “Uğurlar olsun” dedi.

BİRBİRİMİZE YAPTIĞIMIZI DEVLET BİZE YAPMADI

Dayanan ile 20 yıllık bir arkadaşlığı bulunan Av. Eren Keskin de, kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasına çok üzgün olduğunu belirterek, başlayan Keskin, "Şaban, Pippa öldüğünde bir yazı yazmıştı. 'Bundan sonra biz aynı biz olmayacağız' demişti. Biz de bundan sonra aynı biz olmayacağız. Bizim birbirimize yaptığımızı devlet bize yapmadı. Halen birbiri ile konuşmayan, selamlaşmayan arkadaşlarımız var. Eğer biz bu duruma geldiysek bizi affetme Şaban" diye konuştu.

Keskin'in konuşmasının ardından Dayanan ailesi adına Şaban Dayanan'ın kuzeni Figen Dayanan da konuştu. "Hepiniz bizden daha şanslısınız çünkü O'nunla daha çok zaman geçirdiniz O'nu daha yakından tanıdınız" diyen Figen Dayanan, kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür etti.

İnsan hakları mücadelecisi, kayıp yakını Hüseyin Ocak, “Biz cumartesi insanları olarak ona çok şey borçluyuz. Mücadelemizi onun kare kare, an an çektiği fotoğraflarla uluslararası alana taşıdık. Her zaman bizim yanımızdaydı” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından alkışlar ve katılımcıların tabuta attığı karanfiller eşliğinde Dayanan'ın naaşı arkadaşlarının omuzlarında cenaze aracına taşındı. Okmeydanı Fetihtepe Camii'nde ikindi namazına müteakiben kılınan cenaze namazının ardından Dayanan'ın naaşı, Edirnekapı Mezarlığına defnedildi.

ANF / ETHA / BİA