ERZURUM Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Metin Turan, bitkilerin hastalık ve zararlılara karşın korunması için mineral gübre yerine hayvan idrarı kullanılması gerektiğini bildirdi. Turan, aminoasit, organik asit ve hormonal etkilerin daha fazla olduğu, toprakta var olan besin elementlerinin artırılmasında yüzde 100 yakın etkili olduğunu belirlerlediklerini kaydetti.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Anabilm Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Metin Turan, İdrarın tarlaya nasıl verileceği konusunda çalışma yaptıklarını belirtti. Toprağa idrarın yanı sıra katı formlarla ilişkilendirilerek idrar verdiklerini vurgulayan Prof.Dr. Metin Turan, şöyle dedi:

"İdrarla ilgili bildiğimiz şey içerisinde üre maddesinin bulunması ve besin elementlerinden bir kısmını içermesidir. Ama daha sonra yaptığımız çalışmalarda aminoasit, organik asit ve hormonal etkilerin daha fazla olduğu, toprakta var olan besin elementlerinin artırılmasında yüzde yüze yakın etkili olduğunu gördük. Tarımsal üretimde katı atığın içerisinde zaman zaman kısmi bir karışım söz konusu ama ülkemizde idrar herhangi bir foseptik çukurunda daha sonra tarlaya sulama suyuyla ya da herhangi bir preparat şeklinde uygulanması çok fazla yapılmış bir uygulama değildir. Dünya ölçeğinde ise bu uygulamalar tamamiyle katı gübreyle birlikte şerbet olarak veriliyor. Burada asıl önemli olan şey idrarın uygulanmadan önce basit ama önemli ayrıntılarla olgunlaştırılması gerekir. Aksi halde doğrudan uyguladığınızda toksit ve zararlı etkiler gözleyebilirsiniz. İdrar bitkilerin hastalıklara karşı direncini artıracak, ilmün sistemini geliştirecek. Hasat öncesi ve sonrası dayanımına oldukça önemli katkılar sağlayacaktır."

Tarımsal üretimde asıl hedeflenenin bitkilerin büyüme aşamasında ve raf ömürlerinin uzatılmasında hastalıklara karşı korunması olduğunu belirten Prof. Dr. Metin Turan, şöyle devam etti:

"Tarımsal üretimde girdi olarak kullandığımız mineral gübreler, bitkisel üretimde istenmeyen sağlık problemlerine neden oluyor. Burada asıl hedeflenen şey bitkilerin gerek büyüme aşamasında gerekse hasattan sonraki raf ömürlerinin uzatılmasında hastalık ve zararlara karşı direncinin artırılmasıdır. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda geçmişte atalarımızın bilerek yada bilmeyerek ilave ettiği şerbet denilen atıkların kullanımı  günümüzde söz konusu değil. Gelişmiş ülkelerde önemli prosesler küçümsenmeyecek miktarda kullanılırken, ülke olarak elimizde bulundurduğumuz hayvan varlığını dikkate aldığımızda bu tür atıkların kıymetini bilmiyoruz. Aslında bu tür atıkların gerçekte uygulanan tarım içinde çok önemlidir. Bu konuda çalmalar başlattık. Gördük ki idrarın bitki gelişimine inanılmaz derecede katkısı var. Amacımız bu atıkların çiftçi bazında değerlendirilmesidir." (Haberler.com)