Yalçın Cihangir 1997’de TIR şoförü olarak gittiği Hollanda’da tesadüfen bisiklet tamirine başladı. 2002’de kişiye özel bisikletler yapmak için De Fietsfabriek’i kurdu. Bugün bisiklet kralı olarak anılan Cihangir’in müşterileri arasında Tuba Ünsal, Sarah Jessica Parker gibi ünlüler var.

Aslı Gür / STAR

Tuba Ünsal’dan Kurtlar Vadisi dizisinin oyuncusu Gürkan Uygun’a hatta ABD’li oyuncu Sarah Jessica Parker’a tanınmış pek çok ünlünün vazgeçilmezi bisiklet kullanmak... Onların bu tutkularının yanı sıra bir ortak noktaları daha var: Bisikletlerinin markaları! Hepsi kişiye özel üretim yapan De Fietsfabriek markasını tercih ediyor. Hollanda merkezli bu bisiklet fabrikasının sahibi ise bir Türk, Yalçın Cihangir. Ankara’da doğan Cihangir, uzun süre demir sanayinde çalıştıktan sonra 1997’de TIR şoförü olarak gittiği Hollanda’da çiçekçilik, inşaatçılık hatta bulaşıkçılık yapmış.

Bugün ‘Bisiklet Kralı’ diye anılan Cihangir’in hayatını değiştiren ise çalıştığı restoranın şefinin bisikletinin bozulması olmuş. Kendisine gelen bisikleti kolaylıkla tamir eden Cihangir arkadaşlarının da yönlendirmesiyle işini bırakıp bisiklet tamirciliğine başlamış. Bir süre sonra kullanışlı, çok amaçlı ve kişiye özel bisikletler de imal etmeye karar vermiş. 2002 yılında De Fietsfabriek adını verdiği fabrikasında özel tasarım üretimler yapmaya başlayan Cihangir son olarak Antalya’da açtığı Bisiklet Fabrikası adlı mağazasında yeni modeller geliştiriyor.

Cihangir’in çocukken yoksulluktan dolayı hiç bisikleti olmamış: “Bisikletim olmadığı için her çocuk gibi çok özenmiştim. Çocukluk arkadaşım Kadir’in bir bisikleti vardı. Beni bisikletinin arkasında taşırken ayağım jant tellerinin arasına sıkışmıştı. Acıdan kıvranmama rağmen bagajdan inmemiştim. Bisiklet kullanmayı bilmiyordum, Hollanda’da öğrendim. Çalıştığım restoranın şefinin bisikleti bozulup elime düştü. Bu sayede bisiklet sektörüne atılıp tekrar özüme döndüm ve demirle çalışmaya başladım. Demir sanatını sevdiğim için de bisikletlere kendimi yakın hissediyorum.”

AVRUPA VE ABD’DE SATILIYOR

Cihangir’in tasarladığı bisikletlerin taşıma kapasiteleri çok fazla. Örneğin arka bagajları 80 kg, ön sepetlikler 40 kg ağırlığındaki bir yükü taşıyabiliyor. Bisiklet olarak anılsa da fazlasıyla güçlü, güvenli ve sağlam. Bu yüzden de uzun yıllar kullanılabiliyor. Bisikletlerin gövdelerinin manyetik toz boyayla kaplandığını ve her hava koşuluna dayanıklı olduğunu belirten Cihangir, kişiye özel bisikletler ürettiği için farklı olduklarını vurguluyor: “Herkesin zevkine hitap edecek dizaynlar tasarlıyorum. Bakfiets modelinin gövdesi ve çamurlukları farklı renklerde, diğer demir aksamları yine farklı bir renk olabiliyor. Ayrıca ebeveynler bisikletlerin belirli yerlerine çocuklarının isimlerini işletebiliyor.”

Cihangir’in koleksiyonunda 60’a yakın bisiklet var. Bunlar arasında 15 model Belçika, Almanya, İngiltere, İsveç ve Danimarka ve ABD’de satılıyor. Ürettiği bisikletlerin Brezilya, Arjantin ve Japonya’da da kullanıldığını söyleyen Cihangir, şimdi Antalya’daki mağazasıyla bu kültürü yaymaya çalışıyor.

EN POPÜLER MODEL 995

Yalçın Cihangir’in ürettiği bisikletlerin fiyatları 500 ile 11 bin euro arasında değişiyor. El yapımı olduğu için fiyatlar biraz yüksek. En popüler modelin 995 olduğunu belirten Cihangir “Günümüzün hızlı yaşayan anne ve babalarının, çocuklarını tehlikeye atmadan kullanabileceği hızlı ve pratik bir alternatif. Hem anne babalara hem de çocuklara özel bisikletler yapıyorum. Gelecekte engellilerin ve yaşlıların hayatına renk katacak bisikletler tasarlayacağım” diyor.

KRALİÇE’YE ÖZEL MODEL

Bisiklet Fabrikası’ndaki tasarımları pek çok ünlü isim kullanıyor. X-Men serisinde rol alan Famke Janssen’in köpeğiyle birlikte Filibus modelini kullandığını belirten Cihangir, birçok ünlü isim için tasarım yaptığını söylüyor: “Sarah Jessica Parker ikizleriyle New York sokaklarını Troy modelimizle geziyor. Kurtlar Vadisi oyuncularından Gürkan Uygun’u iki çocuğuyla BF18 modelimizle Bodrum sokaklarında görebilirsiniz. Tuba Ünsal bebeği Sare’yle birlikte kullanmak için 995 modelini uygun gördü. Sepetli, iki tekerlekli bir bisiklet olması konusunda ısrarcıydı. Şu an imal ediliyor. Ayrıca Hollanda Kraliçesi’ne de 2008’de turuncu renkli bir bisiklet hediye ettim ve gövdesine de kraliçe tacı işledim. Hollanda polisi için ‘hırsız kovalayan’ adlı elektrikli motora sahip hızlı bir model tasarladım.”