“Bugün 151. gün. Biz hep buradayız, her gün geliyoruz. İnanıyoruz, iyileşecek.”

Polisin gaz fişeğiyle vurarak ağır yaraladığı Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, oğlunun ameliyattan çıkmasını beklerken bianet’e konuştu.

Annesi Gülsüm Elvan ve Berkin’in iki ablasının yanı sıra, akrabaları, sanatçılar Pınar Aydınlar, Tolga Sağ ile Berkin’in sınıf arkadaşları bugün Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doktorların vereceği haberi bekledi. Berkin 8. sınıfı bitirmişti, bu yıl liseye başlayacaktı.

DÖRT KEZ AMELİYAT OLDU

Berkin bugün dördüncü kez ameliyata alındı. 10:20’de başlayan ameliyat 13:10 civarında bitti. Beyninde toplanan sıvının alınmasının ardından stent takıldı. Doktorlar ameliyatın başarılı geçtiğini açıkladı. Berkin tekrar yoğun bakıma alındı.

İstanbul Okmeydanı’nda Mahmut Şevket Paşa Mahallesi'nde 16 Haziran’daki polis saldırısında, gaz bombası fişeğiyle başının arkasından yaralanan Berkin hastaneye kalbi durmuş olarak getirilmişti. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ameliyata alınan Elvan beyin kanaması geçirdi.

Berkin, aynı gün iki ayrı ameliyat geçirmişti. Uzun süre enfeksiyon tedavisi gördü. 8 Kasım’da yaklaşık bir saat süren başka bir operasyon geçirdi. 8 Kasım sabahı ve dün yeniden çekilen tomografi sonuçlarına göre bu sabah tekrar ameliyata alınması kararlaştırıldı.

“BİZE BAKIYORMUŞ GİBİ GELİYOR”

Tekstil işçisi babası Sami Elvan, yaralanıp hastaneye getirildiği ilk günlerden bu yana Berkin’in çok zayıfladığını anlatıyor:

“Tabii sürekli yatakta, zayıf düştü. 15 gündür evden getirdiğimiz sıvı gıdalarla besleniyor, kemik suyu, sebze çorbası içiyor.”

“Son dönemlerde tepki verdiğini, bize baktığını hissediyoruz. Belki bakmıyordur ama bize öyle geliyor. Daha iyi olacak. Bilincinin açılmasını bekliyoruz.”

Annesi Gülsüm Elvan da umutlarını hiç yitirmediklerini söylüyor.

Ailesi 151 gündür her gün hastaneye geliyor. Hastane evleri olmuş.

İki de ablası var Berkin’in, babaları Sami Elvan, “Kızlarım okula gidiyor, yaşları küçük, aman onların adını yazmayın” diyor. Berkin’in kardeşlerinin de bu süreçte çok etkilendiğini söylüyor.

YETKİLİLERDEN ARAYAN, SORAN YOK

Sami Elvan 151 gündür hiçbir yetkiliden telefon almadığını da ekledi.

Ağustos ayında hastanenin Berkin’i taburcu etmek istediği iddia edildi. Bunun üzerine hastaneye tepki yağdı. 23 Ağustos’ta İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, iddiaya Twitter'dan cevap verdi: Berkin Elvan'ın tedavisi yoğun bakımda devam etmektedir. Hastaneden çıkarılması söz konusu değildir.” Ailesi, hastanenin kamuoyu tepkisi üzerine geri adım attığını düşünüyor.

Soruşturma ilerlemiyor

FAİL DE POLİS, DELİLİ TOPLAYAN DA POLİS

Avukat Evrim Deniz Karatana da hukuki süreçle ilgili bianet’e bilgi verdi. Karatana, savcılığın soruşturmayı polis eliyle yürüttüğünü, dolayısıyla Emniyet Müdürlüğü’nden istenen belgelerin savcılığa verilmediğini, bu şekilde hiçbir ilerleme kaydedilemediğini söyledi.

Karatana ilk olarak Berkin’in vurulduğu Eren Sokağı gören MOBESE kamerası kayıtlarını istedi. Savcılık talebi kabul etti ancak, Şişli Emniyet Müdürlüğü bu sokağı gören MOBESE kamerası olmadığını, o sokakta polis görevlendirilmediğini savcılığa bildirdi. İkinci kez savcılığa başvuru yapan Karatana bu kez de olayın gerçekleştiği Mahmut Şevket Paşa Mahallesi ve Okmeydanı’nda görevlendirilen polislerin kimler olduğunu ve kamera kaydı olup olmadığını sordu.

Savcı Adnan Çimen bu talepleri de Emniyet’e iletti ama henüz bir cevap gelmedi.

Şu ana kadar gelinen noktada, Berkin’i vuran fişeği hangi polislerin atmış olabileceği belirsiz.

Soruşturmayla ilgili ikinci sorun da suç duyurusunda polislerin “işkence ve insan öldürmeye teşebbüs suçu işlediğini, bu suçlamalarla soruşturma yürütülmesi gerektiği” belirtilmesine rağmen Savcı Çimen’in bunu dikkate almaması. Savcı bu suçlamayı Türk Ceza Kanunu’nun 256/1. maddesi uyarınca “zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması” olarak değiştirdi.