Türk İntikam Tugayı (TİT)'nın ciddiye alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Baskın Oran'ın avukatı Oya Aydın, bunun için davanın görüldüğü Asliye Ceza'nın "Görevsizlik kararı" vermesini talep etti.

ANKARA - TİT olarak adı geçen örgüt 2008 yılından bu yana Prof. Dr. Baskın Oran'a 4 defa, İHD ve en son olarak da Evrensel Gazetesi'ne tehditte bulundu.

Tehditlere ilişkin suç duyurusunda bulunan İHD ve Baskın Oran'ın başvuruları sonucu Ankara 22. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 4. duruşması görüldü.

Davaya MAZLUMDER üyeleri, Gazetecilere Özgürlük Platformu Sözcüsü ve ÇGD Başkanı Ahmet Abakay, TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girişimi üyeleri katıldı. Baskın Oran ise mahkemeye katılmadı. İHD adına da MYK üyesi İsmail Boyraz hazır bulundu.

Gönderilen tehdit mektuplarının kendisine ait olduğu tespit edilen sanık Alper Altuğ da duruşmaya katılmadı. Altuğ'un Batman Emniyet Müdürlüğü'nde çalıştığı dönemde mailleri attığının tespit edildiği ve talimatla alınan ifadesinde, "Sağa sola öyle mailler atıyorum. Baskın Oran ve İHD'ye atıp atmadığımı hatırlamıyorum" dediği iddia edildi.

'DAVA ÖZEL YETKİLİ BİR MAHKEMEDE GÖRÜLMELİ'

Mahkemede konuşan Baskın Oran'ın avukatı Oya Aydın, TİT'in yasadışı bir terör örgütü olarak ele alınması gerektiğini belirtti.

Aydın, bu olayın basit bir tehdit olayı olmadığına dikkat çekerek, "Baskın Oran düşünceleri nedeniyle TİT'in uzun süredir tehditlerine maruz kalmaktadır. İçişleri Bakanlığı'nda TİT'in eylemlerine ve terör örgütü olduğuna dair kararlar var. Bu kararlardan biri de örgütün daha önce suikast düzenlediği İHD'nin eski Başkanı Akın Birdal'la ilgili olan dosyadır. Bu nedenle mahkemeniz tarafından görevsizlik kararı verilmesini istiyoruz. Daha önce Adana Sulh Ceza Mahkemesi'nde TİT' ile ilgili görülen davada da görevsizlik kararı verilmiştir. Bunun nedeni TİT'in sıradan bir örgüt olmadığı, bu olayın ciddi olduğu ve Özel Yetkili bir mahkemede görülmesi gerektiği içindir" dedi.

Aydın, TİT ile ilgili dosyanın Özel Yetkili Mahkeme'de görülmesi gerektiğini belirttikten sonra sanıkların da TMK'nın 4. TCK'nın 125 2/3B hükümleri doğrultusunda "örgüt üyesi" olarak yargılanmaları için görevsizlik kararı verilmesini istedi.

Avukat İlke Işık Sağdıç da, son olarak Evrensel Gazetesi'ne gelen tehdit mektubunu mahkeme heyetine sunduktan sonra Baskın Oran'ın isminin bu mektupta da geçtiğine dikkat çekti. Sağdıç, TİT adlı örgütün ciddiye alınması gerektiğini belirterek, görevsizlik kararının verilmesini ve davanın Özel Yetkili mahkemelerde görülmesini istedi.

Mahkeme heyeti, talepler doğrultusunda dosya hakkında "Görevsizlik kararı" vererek, dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.

'YENİ ÖLÜMLER YAŞANMASIN'

Mahkemenin ardından ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girişimi ve İHD üyeleri, Adliye'nin önünde ayrı ayrı basın açıklaması yaptı.

Abakay, bu olayın bir kız kaçırma ya da boşanma davası olayı olmadığına dikkat çekerek, Asliye Ceza Mahkemesi'nin görevsizlik kararı vermesinin önemli olduğunu belirtti. Hrant Dink’in öldürülmesi olayını hatırlatan Abakay, yeni ölümlerin yaşanmaması için herkesi duyarlı olmaya çağırdı.

Dur De Girişimi de yaptığı açıklamada, TİT'in en kanlı eyleminin 12 Mayıs 1998'de İHD eski Genel Başkanı Akın Birdal'a dönük yaptığı suikast olduğunu hatırlatarak, Kürt siyasetçiler Sebahat Tuncel, Osman Baydemir, gazeteci Etyen Mahçupyan ve Akın Birdal gibi isimlerin tehdit edildiği belirtildi. Açıklamada tehditleri gönderenlerin mailleri belli olmasına rağmen, bunların bilirkişiye yollandığına dikkat çekildi.

İHD Genel Sekreteri Emrah Seyhanlıoğlu da bu filmi çok izlediklerini, Birdal olayında bunu somut olarak yaşadıklarını, Hrant Dink'i kaybettiklerini belirterek, kimsenin buna karşı duyarsız kalmaması gerektiği çağrısında bulundu.

DİHA