Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, yüzde 92 oranında engelli olan Mediha Erdoğan için ödenen evde bakım ücretini 'gelir aşımı' nedeniyle kesti. Müdürlük, 2012-2014 yılları arasında ödenmiş olan 12 bin 113 liralık evde bakım ücretini faiziyle birlikte geri istedi.

18 yaşındayken kas hastalığına yakalanan Mediha Erdoğan 32 yaşında hastalığı ilerlediği için yürüyemez hale geldi. Mediha Erdoğan’a kız kardeşi Melahat Erdoğan bakmaya başladı.

İdris Emen’in radikal.com.tr’de yer alan haber,ne göre, 2009 yılında Erdoğan’a yüzde 92 ağır engelli raporu verildi. Aralık 2012 yılında, 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu kapsamında aylık geliri asgari ücretin üçte ikisinden az olan Mediha Erdoğan’a baktığı için kardeş Melahat Erdoğan’a evde bakım ücreti bağlandı. Kardeşinin bütün bakımını üstlenen Melahat Erdoğan 2 yıl boyunca evde bakım ücreti almaya başladı. Aralık 2014 tarihinde bakım ücretini almak için bankaya giden Melahat Erdoğan ücretin yatmadığını görünce İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne başvurdu. Ancak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Erdoğan’a gelir aşımı nedeniyle ücretin kesildiğini bildirerek, 2 yıl boyunca aldığı bakım ücretini faiziyle birlikte geri istedi.

12 BİN 113 LİRA İSTENİYOR

Kendilerinden geri istenilen 12 bin 113 liralıyı ödeyemeyecek durumda olduklarını belirten engelli Mediha Erdoğan, ‘’bize Aralık 2012 tarihinde aylık bağlandı. İki yıl boyunca bu parayı aldık. Ancak şimdi verdikleri bütün parayı geri istiyorlar. Madem gelirimiz yüksekti neden bu aylık bağlandı? Bize gelirimizin yükseldiğini ve bu nedenle ayılığın kesildiğini söylediler. Yasal olarak bu aylığı almamız için kişi başı aylık gelirimizin 540 liranın altında olması lazım. Biz bu evde üç kişi oturuyoruz. Bizim kişi başı aylık gelirimiz 430 lira. Hangi mantıkla bize verdikleri parayı geri istiyorlar anlayamıyorum. Bu paraya ödeyecek durumumuz yok. Cezanın iptal edilmesi ve aylığın tekrar bağlanması için gerekirse dava açacağız’’ dedi.

PARAYI ÖDEMEYİNCE BAKANLIK DAVA AÇTI

Gelir aşımı nedeniyle kendisi için verilen bakım ücreti kesilen ve kendisinden 11 bin 298 liralık bakım ücreti geri istenilen bir başka mağdur da Aysel Kılıç. Yüzde 80 oranında engelli olan Aysel Kılıç için annesi Melahat Kılıç’a Aralık 2011 yılında bakım ücreti bağlandı. 2013 yılına kadar Aysel Kılıç adına anne Melahat Kılıç’a toplam 11 bin 298 lira bakım ücreti verildi. Ancak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü 2013 yılında gelir aşımı nedeniyle Aysel Kılıç’ın bakım aylığını keserek kendisi için ödenen 11 bin 298 lirayı faiziyle geri istedi. Kendisinden İstenilen 12 bin 768 lirayı geri ödeyemeyen Kılıç hakkında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 2013 yılında dava açıldı. Kılıç, Gaziosmanpaşa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davaya itiraz edince dava 24 Mart 2015 tarihine ertelendi. Faiziyle istenilen parayı geri ödeyemeyeceğini söyleyen Aysel Kılıç dava hakkında, ‘önce bize aylık bağladılar sonra da gelirimiz yüksek diye kestiler. Burada bir haksızlık söz konusu. Bu parayı ödeyecek gücüm yok’ dedi.

‘BİNLERCE ENGELLİ MAĞDUR EDİLİYOR’


Evde bakım ücreti ile engelli aylıklarının kesilerek engellilerin mağdur olduklarını söyleyen Türkiye Sakatlar Derneği Başkan Yardımcısı avukat Turan Hançerli sözlerine şu şekilde devam etti: ‘’bir engellinin engelli maaşı alması için gelirinin asgari ücretin üçte birinden fazla olmaması lazım. Ancak bu hesaplama yapılırken kişinin oturduğu hane geliri baz alınır. Örneğin bir engelli hiçbir geliri olmadığı için bir yakını ile aynı evde kalıyor. Engellinin akrabası 900 liraya çalışıyor. Bu maaş iki kişiye bölünüyor. Bu durumda engelliye düşen gelir asgari ücretin üçte birini aştığı için engellinin maaşı kesiliyor. Aynı şekilde engellinin bir akrabasından nafaka alma ihtimali bile varsa maaşı kesiliyor. Bu durum evde bakım ücreti alan engelliler için de aynen geçerlidir. Bu şekilde evde bakım ücreti veya maaşı kesilen binlerce engelli var. İnsanları çaresizliğe iten ve zor durumda bırakan bu uygulamanın kaldırılmasını istiyoruz.’’