Bernard Van Leer Vakfı’nın desteğiyle Boğaziçi Üniversitesi, Hümanist Büro ve Frekans Araştırma tarafından yürütülen Türkiye’de 0-8 Yaş Arası Çocuğa Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması, Türkiye’de babaların alışveriş yapmak ve çocukla ilgilenmek dışında hiçbir ev içi sorumluluğu almadığını gösteriyor.

Bianet'te yer alan habere göre, babaların aile içindeki rolleri ve sorumluluklarıyla ilgili veriler sunan araştırma sonuçlarına göre, çocuk bakımına katkı konusunda da babaların karnesi pek iyi değil. 

Babanın Düzenli Olarak Ev İşlerine Katkısı: Yemek yapmak yüzde 3,6. Temizlik yapmak yüzde 3,3. Çamaşır yıkamak yüzde 2,1. Evi toplamak yüzde 3,9. Bulaşık yıkamak yüzde 2,8. Ev için alıșveriş yapmak 48,1. Çocuklarla ilgilenmek 41,6.

BABALARIN SADECE Y% 3,8'İ ÇOCUKLARIYLA YEMEK YİYOR

Çocuk bakımına katkı konusunda da babaların karnesi pek iyi değil.

Uyutmak ve ders çalıştırmak (yüzde 9,7), yemek yedirmek (yüzde 9,5), kitap okumak (yüzde 8,3) ve yıkamak (yüzde 6,9) konusunda babalar çok düşük oranlara sahip.

Çocuğun altını değiştirmek ise babaların en düşük oranda üstlendiği bir görev olarak ortaya çıkıyor: yüzde 3,4. Araştırmada bu konuya dikkat çekiliyor: "Oysa çocuğun altını değiştirmek ebeveynlerin çocuklarıyla göz göze gelerek ilişki kurduğu önemli anlardan biri olarak değerlendiriliyor."

Araştırmaya göre, babaların sadece yüzde 3,8'i çocuklarıyla yemek yiyor ve sadece yüzde 8,4'ü çocukları ile konuşuyor, dertleşiyor.



Araştırmada durum tespitinin ardından neler yapılabileceği sorusuna da cevap aranıyor.

Dünyadaki araştırmaların çocuğun sağlıklı zihinsel, sosyal, duygusal ve fiziksel gelişimi için babaların rolünün arttırılması gerektiği yönündeki sonuçlara atıfta bulunuluyor ve birçok ülkede babaların çocuklarıyla ilgili konularda sorumluluk almasını teşvik edecek programlar uygulandığı ifade ediliyor.