Bisiklet kültürü ile birlikte tarih ve doğa sevgisini güçlendirmeyi amaçlayan ve üç gün süren ‘Az Bilinen Antik Kentler Bisiklet Turutamamlandı. Tur, Türkiye’nin değişik kentlerinden katılımcılarla birlikte yaklaşık 90 kişi ile gerçekleştirildi.


Şubat ayı başlarında Facebook üzerinden H. Olcay Ormankıran’ın yaptığı çağrıyla kendilerini organize eden bisiklet tutkunları, 21 Nisan günü sabah 09.00’da toplanarak yaklaşık 220 kilometrelik tura başladılar.

Üç gün süren tur, Konak– Urla İskele–Balıklıova–Ildır-Kuşçular– Sığacık–Ürkmez–Ahmetbeyli–Selçuk güzergahı ile tamamlandı. Urla’da Klazomenai Antik Kenti, Uluburun batığı, İçmeler tarihi İskender Köprüsü gezildikten sonra Balıklıova güzergahını takip ederek Ildır’a geçen bisikletçiler, Ildır’da Erythrai Antik Kenti'ni gezdi. Sığacık’ta Teos Antik Kenti, Sığacık Kalesi, Ürkmez’de Lebedos Antik Kenti, Ahmetbeyli’de Klaros Antik Kenti gezileri yapan bisikletçiler, üçüncü gün sonunda son durak olan Selçuk’a geçerek turu tamamladı.

MEDENİYET ÖNCÜLÜĞÜNE SAYGI TURU

Tur için ilk çağrıyı yapan Olcay Ormankıran, turun amacını, "İzmir ve çevresi asırlardan bu yana insanoğlunun yaşam alanı olarak seçtiği merkez noktalardan birisi olmuştur. Antik dönemlerden bu yana birçok kültüre ev sahipliği yapmış ve diğer bütün kültürleri etkilemiştir. Felsefe, sanat ve bilim alanında en önemli gelişmeler bu topraklardan yayılmıştır. Medeniyetlerin gelişimine her zaman öncülük etmiş bu topraklarda, bu öncülüğe saygı duruşu niteliğinde bir bisiklet turu düzenleyerek, unutulmuş olan bu öncülük kavramını çağımızın en gelişmiş ve çözümcül aracı olan bisikletle birlikte yeniden hatırlatmak istedik” ifadeleriyle özetledi. (Yurtsuz.net)