Ayhan Çarkın'ın itiraflarının ardından Ayhan Efeoğlu soruşturması yeniden başladı ancak özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada aylardır hiçbir ilerleme sağlanmış değil. Başsavcılığın görevsizlik kararı vererek dosyayı Ankara'ya göndermesi bekleniyor. Kayıp yakınları ise, Efeoğlu'nun ölüm yıldönümünde üniversitenin önünde olacak.

İSTANBUL (Arzu Demir/ETHA)- Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi Ayhan Efeoğlu, 6 Ekim 1992 tarihinde kampusun önünden gözaltına alındı. Efeoğlu'nu hem gözaltına alınırken hem de gözaltında tutulduğu Gayrettepe'deki TMŞ'de görenler oldu.

Avukat Zerrin Sarı, 19 Ekim 1992 tarihinde İstanbul DGM Savcılığı’na dilekçe verdi, müvekkili Efeoğlu hakkında gözaltı izni alınıp alınmadığını sordu. Dönemin DGM savcısı aynı gün, "Başsavcılığımız tarafından gözetim izni verilmemiştir” dedi.

Ayhan Efeoğlu'nun üç avukatı, 28 Ekim günü İstanbul DGM Başsavcılığı'na şikayet dilekçesi verdi. Dilekçede, DGM’nin yanıtına dikkat çekildi, “Ancak gözaltına alındığı gözetim kaydına geçirilmeyen veya onlarca gün sonra geçirilen örnekleri de bilmiyor değiliz” denildi.

SUÇ DUYURUSU TAKİPLİKLE SONUÇLANDI

İstanbul Terörle Mücadele Şubesi polisleri hakkında "işkence suretiyle kasten adam öldürmek"ten suç duyurusu yapıldı. Ancak, suç duyurusu takipsizlikle sonuçlandı. Ayhan Efeoğlu'na 19 yıldır ne olduğuna dair hiçbir bilgi edinilemedi. Eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın'ın itirafları ise, 19 yıllık belirsizliği araladı.

'CESEDİNİ BEN TAŞIDIM'

İtiraflarının ardından tutuklanarak Ankara Sincan F Tipi Cezaevi'ne konulan Ayhan Çarkın, Ayhan Efeoğlu'nun işkencede öldürüldüğünü, cesedini ise kendisinin taşıdığını anlattı. Çarkın'ın Efeoğlu ile ilgili itirafları şöyle: "Şubeden çıkarılan bir paket ne bu? Patlayıcı öyle mi? Peki ne olacak? Açık araziye götürüp imha edilecek. Tamam. Müdür önde biz ardında yola devam Trakya tarafında bir yerde ormanlık bir yer ağaçlar çok öyle boylu değil. Tam paketi açalım derken o da ne? Bir insan. A. Efeoğlu…”

Çarkın'ın itiraflarının ardından İstanbul ve Ankara'da özel yetkili cumhuriyet başsavcılıkları soruşturma başlattı. Ankara'daki soruşturma kapsamında Çarkın tutuklandı.

TAKİPSİZLİK KARARI VERİLEBİLİR

Ancak İstanbul'daki soruşturmada ise hiçbir ilerleme sağlanmadı. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, "takipsizlik" kararı vererek dosyayı Ankara'ya göndermesi bekleniyor.

Ailenin avukatı İHD Bursa Başkanı Mustafa Yağcı, dosyanın kapatılmak istendiği kaygısını taşıdığını belirtiyor. Gizlilik kararı nedeniyle dosyayı bile göremediklerini söyleyen Yağcı, "Ayhan Çarkın'ın itiraflarında adı geçen kişilerin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sorgularının yapılması gerekiyordu. Çarkın, Edirne tarafında bir yere götürdüklerini söylüyor. Orada Çarkın'a yer gösterme işlemini yapılması gerekiyordu. Ama bunlar yapılmadı" dedi.

ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ANILACAK

Geçtiğimiz günlerde Ayhan Efeoğlu'nun gözaltında tutulduğu Gayrettepe'deki polis binası önünde açıklama yapan kayıp yakınları, 6 Ekim Perşembe günü Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Beşiktaş Kampusu önünde buluşacak. İHD İstanbul Şubesi Kayıplar Komisyonu tarafından saat 12.30'da yapılacak olan eylemde, bir kez daha Efeoğlu'nun mezar yeri ile katillerinin açıklanması istenecek.