Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, Buz Çağı döneminde Sibirya'dan Amerika'ya ilk giren insanlar Avrupa'daki tarih öncesi insanlarla da karıştı ve günümüz Avrupalılarının DNA'larında iz bıraktı. Araştırmanın modern halkların atalarını açıklama için yapılan en son kapsamlı genetik araştırma olduğu bildirildi.

Uzmanlar, günümüz Avrupalılarının iki farklı halk grubundan geldiklerini düşünüyordu. İlki yaklaşık 40 bin yıl önce türümüzün kıtaya ilk kez yerleşilmesinden itibaren Batı Avrupa'da yaşamış olan ilkel avcı toplayıcılardı.

İkincisi ise yaklaşık 7 bin yıl önce Avrupa'ya bugünkü Suriye, Türkiye ve Irak topraklarının bulunduğu bölgeden göç eden çiftçilerdi. Yeni çalışma ise "Antik Kuzey Avrasyalılar" denen ve Sibirya bölgesinden gelen avcı toplayıcıların rolünü gözler önüne serdi.

Bilim insanları, yaklaşık 7 bin yıl önce Almanya'da yaşamış bir çiftçinin ve 8 bin yıl önce Lüksemburg ve İsveç'te yaşamış 8 avcı toplayıcının DNA'sını inceledi. Avrupalıların atalarını bulmak için sonuçları bugün Avrupa'da yaşayan 2 bin 345 kişinin DNA'sıyla karşılaştırdı.

Harvard Tıp Okulu'ndan Iosif Lazaridis, "Çalışmamız Avrupalıların kökeninin sanılandan çok daha karmaşık olduğunu gösteriyor" dedi.

Lazaridis, bugün bir grup olarak görülen Avrupalıların aslında geçmişte en az üç farklı grubun karışmasına dayanan çok daha karmaşık bir tarihe sahip olduğunu belirtti. Kuzey-güney farkı

Neredeyse tüm Avrupalılarda bu üç gruptan izler bulundu. Antik Kuzey Avrasyalı geni ise Avrupa DNA'sının yüzde 20'sini oluşturuyor.

Kuzey Avrupalılar, Batı Avrupalı avcı toplayıcı genine en fazla sahip olan halk. Litvanyalıların genlerinin yüzde 50'si Batı Avrupalı avcı toplayıcılardan geliyor.

Güney Avrupalılar ise daha fazla antik çiftçilerinkine benzer genlere sahip. Sardinyalıların genlerinin yüzde 90'ı da bu şekilde. (gazeteport)