Çerkes Hakları İnisiyatifi 2014 olimpiyatlarının Çerkeslere soykırımın işlendiği Soçi şehrinde yapılması kararını  Rusya Konsolosluğu önünde bir kez daha protesto etti. Soçi‘de 21 Mayıs 1864 tarihinde,  Rus çarları ve ordularının 500 bin Çerkes’i katledip, 1.5 milyon Çerkes’i ise vatanları Kafkasya’dan sürdüklerini hatırlatan İnisiyatif, “soykırım işleyen Olimpiyat yapamaz” mesajı verdi.

“Soçi’de olimpiyatlara hayır”, “Çerkes Hakları İnisiyatifi” , “Russia, go away from Caucasus” pankartlarıyla Galatasaray meydanından Rus Konsolosluğuna kadar yürüyen Çerkes Hakları İnisiyatifi üyeleri, 2014 kış olimpiyatlarının Soçi‘de yapılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.  Polis ablukasına alınan Rusya Konsolosluğu önünde  “Çerkesya Rus toprağı olmayacak”, “Soykırım yapanlar, olimpiyat yapamaz”, “Rusya Çerkes soykırımın hesabını verecek” sloganlarını atan Çerkes Hakları İnisiyatifi adına açıklamayı sözcü Murat Özden okudu.

“ZAFER DEĞİL SOYKIRIM”

Bundan tam 149 yıl önce 21 Mayıs 1864’te Rus Çarları ve ordularının Soçi’de Çerkesleri yendiklerini ve zafer kazandıklarını ilan ettiğini belirten Özden, zafer olarak ilan edilen bu soykırımda 500 bin Çerkes’in öldürülüp, 1.5 milyon Çerkes’in ise topraklarından edilerek Osmanlı Coğrafyasına sürüldüğünü hatırlattı.  Şimdi de insanlığa karşı suç işlenmiş olan Çarlık Rusya’nın mirasçısı Kremlin’in Soçi’de 2014 kış olimpiyatlarını yapmaya hazırladığına dikkat çeken Özden, “Olimpiyat barış, sevgi, kardeşlik demek. Soykırım topraklarında olimpiyat yapmak, olimpiyat ruhunun hangi maddesiyle bağdaşır? Barışın ve kardeşliğin simgesi olan olimpiyatlarda, yüz binlerce Çerkes’in kemikleri üzerine yarışmaya utanmayacaklar mı o sporcular? Yoksa Rusya’nın soykırım kutlamasına ortak mı olacaklar bu sporcular?” diye sordu.

OLİMPİYATLARI BOYKOT EDİN ÇAĞRISI

Bugün 1.5 milyon Yahudi’nin öldürüldüğü Auschwitz kampında nasıl ki kimse olimpiyat yapmayı düşünmüyorsa, aynı durumun Soçi için de geçerli olması gerektiğinin altını çizen Özden, Soçi‘de olimpiyatlara katılan ülke ve sporcunun, Rusya’nın insanlığa karşı işlemiş olduğu soykırım suçuna ortak olacağını savundu. İnsan haklarına ve insanlık onuruna saygılı olan tüm ülkeleri ve sporcuları bu olimpiyatları boykot etmeye çağıran Özden, ”Ey Kremlin’in yeni çarları! Eğer siz 21 Mayıs 1864‘te zafer kazanmış olsaydınız, şimdi biz burada olmazdık! Dünyanın 40 ülkesine dağılmış olarak yaşayan Çerkes halkı, Rusya soykırım suçunu işlediğini kabul edip, özür dileyince kadar, dünyanın her yerinde bu soykırım hesabını sormaya devam edeceğiz” dedi. (ANF)