21 Şubat Dünya Anadil Günü olması nedeniyle İstanbul Çerkes Derneği’nden, kutlama ve Çerkesce’nin durumunu aktarma adına bir açıklama yayınlandı.

Çerkesler, 21 Şubat Dünya Anadili vesilesiyle bir açıklama yaptı. Çerkesler’den yetkililere "Anadilimizi yaşatma mücadelesine destek verin, TRT’de TRT Kürtçe ve TRT Arapça gibi TRT Çerkesce kanalı açılsın" diye seslendi.

"ÇERKESCENİN YOK OLUP GİTMESİNİ İSTEMİYORUZ"

Çerkes Dernekleri Federasyonu yönetim kurulu üyesi olan ve aynı zamanda İstanbul Çerkes Derneği Başkanı Halis Din'in yaptığı açıklamada, "'Diller Mezarlığı' olarak adlandırılan Anadolu’da Ubıhça’dan sonra anadilimiz Çerkescenin (Adığabze) yok olup gitmesini istemiyoruz. Çerkesce UNESCO’nun yayınladığı ’Kaybolmak Üzere Olan Diller’ kategorisinde yer alıyor. Köklü bir geçmişe sahip anadilimizin yaşatılması adına devletten yardım bekliyoruz," denildi.

TRT'YE ÇAĞRI

Açıklamada, üniversitelerde Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün açılmasının, ilköğretimde Çerkescenin seçmeli dil dersi olarak verilmesinden duyulan memnuniyetin altı çizilirken, TRT'nin Çerkeslerin taleplerine kulak tıkaması eleştirildi: "Türkiye’de beş milyondan fazla Çerkes yaşıyor olmasına rağmen, ısrarlı çağrılarımıza rağmen hala TRT’de hala Çerkes kanalı yok. TRT’de Kürtçe ve Arapça yayın yapan kanalın yanında Çerkesce yayın yapan bir kanalın olması bizleri çok mutlu edecektir, anadilimizin yaşatılması mücadelesine devletten destek bekliyoruz. Bu yönde bir çözüm bulunmasını, anadilimizin yaşatılması adına devletin çağrımızı duymasını istiyoruz."

Açıklamada, son olarak, "Dünya genelinde bütün anadiller üzerindeki baskı ve engellemelerin son bulmasını temenni ediyor, herkesin Dünya Anadil Günü’nü kutluyoruz," ifadesi kullanıldı.