Alman Federal Meclisi'nde bugün yapılacak ‘Ermeni soykırımı' karar tasarısı oylamasında hükümeti oluşturan partilerin önemli fire vermesi beklenmiyor.

Koalisyonu oluşturan Hristiyan Birlik partileri ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile muhalefetteki Yeşiller'in ortak karar taslağı, ‘1915 ve 1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması' başlığını taşıyor ve 1915 olayları taslakta ilk kez ‘soykırım' olarak nitelendiriliyor.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Hristiyan Birlik partileri ve SPD milletvekillerinin büyük çoğunlukla taslağa evet oyu verecekleri tahmin ediliyor.

Sosyal Demokrat Parti meclis grubu idari amiri Christine Lambrecht, SPD'li milletvekillerinden tasarı aleyhine oy beklemediklerini belirtti.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, 1915 olaylarının 100. yıldönümü olan geçen sene yaptığı konuşmada "soykırım" ifadesini kullanmıştı.

Hristiyan Birlik partileri meclis grubu başkanvekili Franz Josef Jung, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un geçen yıl 1915 olaylarının 100. yıldönümü vesilesiyle yaptığı konuşmada ‘soykırım' kelimesini kullandığına dikkat çekerek, Federal Meclis kararının da tarihi olayları net bir şekilde adlandıracağını kaydetti.

Tasarı, diplomatik nedenlerden dolayı bir yıl ertelendikten sonra Hristiyan Demokrat Birliği ve Yeşiller milletvekilleri ile kamuoyunun Almanya'yı Türkiye'ye boyun eğmekle suçlayan kesiminin baskısıyla tekrar gündeme alındı.