Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (AABF) ve Berlin Alevi Toplumu'nun düzenlediği Newroz Bayramı kutlamasına katıldı.

Türk Mahallesi olarak bilinen Kreuzberg’deki cemevinde semah gösterisini de izleyen Gauck, burada dünya barışı için dua edip mum yaktı.

Ziyarette farklı inançtaki din adamları da hazır bulundu. Alevi dedesi, haham, Ortodoks, Katolik ve Protestan papazları ile birlikte Gauck dünya barışı için dua etti. 12 İmamlara atfen 12 mum yakıldı. İlk mumu Cumhurbaşkanı yaktı. Ardından diğer mumları da din adamları yakarak dünyada var olan savaş ve çatışmaların son bulması ve barışın sağlanması için dua edildi.

Cumhurbaşkanı Gauck, burada yaptığı konuşmada, Almanya'da da Alevi olmayan yüzbinlerce insanın da bugün Nevruz'u kutladığına dünyada da milyonlarca insanın bu bayramı kutladığına işaret ederek bu bayramların insanları birbirine bağladığını söyledi.

Gauck, insanların birbirleriyle daha fazla biraraya gelmeleri, daha fazla alışverişte bulunmaları ve birlikte bayram yapmaları halinde önyargıların bertaraf edileceğini vurguladı.

Bir ülkenin farklı insanlara vatan olabilmesi için karşılıklı saygı ve dürüstlüğe ihtiyaç olduğunu kaydeden Gauck, kendisinin Cumhurbaşkanı olarak bu kutlamaya katılma nedenlerinden birisinin de bu olduğunu belirtti.

Berlin Alevi Toplumu'nun 25. yılını da kutlayan Gauck, Alevi öğretilerinin ders olarak bazı eyaletlerde okutulmasını övdü.

Joachim Gauck, Almanya'da yaşayan Alevilerden insan hakları, özgürlük, demokrasi, insani değerler, erkek-kadın eşitliği, saygı ve dürüstlük gibi değerler için bu ülkeye daha fazla uyum sağlamalarını istedi.

Kutlamada daha sonra minikler mum yakıp dünyada kardeşlik ve özgürlük diledi. Kutlama, Alevi Dedesi Cafer Kaplan'ın yaptığı dua ve semah gösterisinin ardından sona erdi.