Yalova Adliyesinde çalışan Belda A. isimli zabıt katibinin, adliye binasına işlem yapmak için gelen Tuncay K. isimli bir Kürt vatandaşa, "Bütün Kürtlerin Allah belasını versin” diye bağırdığı iddia edildi. Bir başka zabit katibi, meslektaşına tepki göstererek, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Yalova Adliyesi'ne eşinin para cezasını taksitlendirmek için 30 Kasım 2017'de giden Tuncay K. isimli bir yurttaşın, burada Zabıt Katibi Belda A. ile bir tartışma yaşadığı bildirildi. İddiaya göre, tartışma esnasında Belda A. isimli zabıt katibinin Tuncay K.'ye bağırarak, "Ben sana talimatın kapalı olduğunu söylüyorum, neden anlamıyorsun" dediği, Tuncay K.'nin ise tepki olarak, "Digorluyum Kürdüm o yüzden anlamıyorum" şeklinde cevap verdiği ifade edildi.

İki kişi arasından yaşanan olaya şahit olan bir diğer Zabıt Katibi S.A.'nın ise Belda A.'yı uyardığı ifade edilirken, kişinin ısrarla aynı söylemi tekrar ettiği belirtildi. 

Yaşadığı bu durumdan rahatsız olan S.A. dilekçe yazarak meslektaşı Belda A. hakkında Yalova Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulundu. 

S.A tarafından savcılığa sunulan ve yaşanan olayı anlatan dilekçe şöyle: "30/11/2017 görevimin başındayken T.K. isimli vatandaş işlem için Hukuk Ön Büroda görevli zabıt Belda A.'ya işlem için gelmişti. Aralarında geçen münakaşadan sonra Belda A. T.K.'ya bağırarak 'Ben sana talimatın kapalı olduğunu söylüyorum, sen neden anlamıyorsun?' dedi. Vatandaş ise 'Ben Digorluyum Kürdüm, ondan anlamıyorum' dedi. Bunun üzerine Belda camı kapatarak yüksek sesle, 'Bütün Kürtlerin Allah belasını versin’ dediğini duydum.

Bunun üzerine kendisine ‘Belda hanım az önce bir şey duydum ama tam anlayamadım, ne dediğini tekrarlar mısın?' diye sorunca kendisi de tekrar 'Allah bütün Kürtlerin belasını versin dedim, anladın mı şimdi' dedi. Bu da yetmiyormuş gibi yerinden kalkıp parmağını sallayarak üzerime yürüdü.

Bu sırada orada bulunan zabıt katipleri arkadaşlarımızdan F.T, onun kolunu tutup dışarıya çıkarmaya çalıştı. Onu zabtedemeyince D. isimli zabıt katibi arkadaş araya girdi. Bu sırada orada bulunan zabıt katibi S. Hanım da yerinden kalkarak yanına gitti ve kendisine 'Sen neler yapıyorsun?' dediler. Orada bulunan A. isimli zabıt katibi arkadaş da kendisine yaklaşarak ‘sen ne yapmaya çalışıyorsun, sakin ol’ diyerek yerine oturttular. Bütün bunlar yaşanırken hiç birşey yapmadan yerimde oturdum.

İsmi geçen vatandaş bu sırada dışarda duruyordu ve olaydan sonra yanıma geldi. Eşinin para cezasını taksitlendirmek istediğini söyledi. Ben de yargılandığı mahkemelerin ismi ve dosya numaralarını bulup kendisine bildirdim ve kendisini ilamat bürosuna yönlendirdim. 'Bak sizin tartışmanız nedeniyle olay nerelere geldi' deyince, kendisi de kimlik fotokopisi, telefon numarasını ve adresini yazarak bana verdi bunu da dilekçemin ekinde sunuyorum. Anlattığım olay nedeniyle zabıt katibi olan Belda A.’nın bu fiilinin, TCK'nın 216/2 maddesi çerçevesinde değerlendirilerek hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını saygıyla arz ederim." 

TKC 216/2 maddesi şöyle: “Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı