ANTALYA'nın Elmalı İlçesi Tekke Köyü'nde Abdal Musa Dergahı'nın da bulunduğu Alevilerin inanç merkezi ve kutsal saydığı Dur Dağı'ndaki mermer ocağına, 'dergahlar ve doğaya zarar verdiği' gerekçesiyle Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nin oybirliğiyle verdiği geçici yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı. Bunun üzerine mermer ocağı yeniden faaliyete başladı.

 

Köylüler adına dava açılan Elmalı'nın Tekke Köyü sınırlarında bulunan Dur Dağı'ndaki mermer ocağına ilişkin Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi, dergahlar ve doğaya zarar verdiği gerekçesiyle geçen Temmuz ayında geçici olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi Başkanvekili Metin Çetinkaya ve üyeler Mustafa Bilici ile Ayşegül Altuntaş'ın oybirliğiyle verdiği karar üzerine mermer ocağı, Eylül ayında mühürlendi.

 

İKİ HAKİM DEĞİŞTİ, KARAR KALKTI

Mahkemenin üç üyesinden ikisinin görev yerleri, karardan sonra ağustos ayında değişti. Metin Çetinkaya'nın yerine mahkeme başkanı olarak Kamil Ergün, üye Ayşegül Altuntaş'ın yerine Yüksel Savaş atandı. Geçici alınan yürütmeyi durdurma kararı, geçen şubat ayında yeni mahkeme üyeleriyle yeniden ele alındı. Mahkemenin yeni başkanı ve üyesi davanın reddine yönelik oy kullanırken, mahkemenin değişmeyen tek üyesi Mustafa Bilici ise önceki karar doğrultusunda oy kullandı. Mahkeme 1'e karşı 2 oyla yürütmenin durdurulması talebini reddetti. Karar üzerine mühürlü mermer ocağı yeniden faaliyetine başladı.

 

KARAR HUKUKA AYKIRI GÖRÜLÜYOR

Köylüler adına davaya müdahil olan avukat Nusret Gürgöz, Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nin, mermer ocağının faaliyetlerinin doğaya, inanç değerlerine zarar vereceğine yönelik 66 sayfalık bilirkişi raporu doğrultusunda oybirliğiyle yürütmeyi durdurma kararı vermişken, şimdi oy çokluğuyla davanın reddine karar vermesinin şaşırtıcı olduğunu söyledi. Yerel mahkemenin kararının hukuka aykırı olduğunu düşündüklerini belirten Avukat Nusret Gürgöz, Danıştay'a temyiz için başvurulduğunu dile getirdi.

 

MİLYONLARCA İNANÇ SAHİBİNE BÜYÜK SAYGISIZLIK

Toplumun büyük kesimi tarafından mukaddes olan bu yörenin taş ocağı adı altında tahrip edildiğini belirten davanın ilk avukatlarından CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, "Bu karar, Türkiye'de milyonlarca insanın kutsal bildiği bir yörenin tahribi demektir. Milyonlarca inanç sahibine büyük saygısızlıktır. Bu tip olaylar uzun vadede çok ciddi toplumsal sorunlara yol açar" dedi.

 

'MADDİYATIN GÜCÜ'

Davanın reddi üzerine mermer ocağının faaliyetlerine yeniden başladığını belirten köylülerden ve davacılardan Ali Akgün, maddiyatın gücünü bir kez daha gördüklerini, ancak hukuki mücadeleden vazgeçmeyeceklerini duyurdu. (Haberler.com)