Deniz Güneş / Demokrat Haber

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde bir grup Alevi’nin yapmak istediği Cem töreni engellenmek istendi.

"Hacı Bektaş Dergahı Alevilerin ibadethanesidir. Devlet işgaline son verilmelidir. Alevilere teslim edilmelidir" diyerek Dergah'ta cem tutmaya başlayan 20 kişilik grup engellenmek istendi.

Engellemelere rağmen grup Dede Mehmet Turan'ın öncülüğünde cem tutmaya devam etti. Cem boyunca sivil polisler ve Dergahın güvenlik görevlileri bir an önce ceme son verilmesi yönünde cem tutanlar üzerinde baskı kurdu.

‘Dergahımıza sahip çıkıyoruz inisiyatifi’ adıyla biraraya gelen Aleviler bu sabah 09.15’te devlet tarafından işgal edilerek müze statüsüne çevrilen Hacı Bektaş Dergahı’na girerek Cem yaptılar.

Alevilerin Hacı Bektaş Dergâhında Cem yapmak istemeleri Müze Müdürü ve yüze yakın sivil polis tarafından engellenmeye çalışıldı.

Yaşanan tartışmalar ve engellemelere rağmen Aleviler Dergah içerisindeki kırklar meydanında Cem ibadetlerini yaptılar. Dergâh içerisinde yapılan Cem ibadeti esnasında sivil polisler hem sözlü tacizlerde bulundu hem de Cem yapanları kamerayla kayıt altına almaya çalıştı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkan Ali Kenanoğlu şunları dile getirdi:

“Bugün Alevilerin kendi ibadethanesinde ibadet etmeleri engellenmeye çalışılmıştır. Hacı Bektaş Dergâhı’nda Osmanlı tarafından 1836 yılında yapılan Cami ibadete açıkken Alevilerin ibadethane bölümleri ibadete kapalıdır. Bu ikiyüzlü tutuma ve ayrımcılığa son verilmelidir.

Başta Hacı Bektaş Dergahı olmak üzere tüm Alevi Bektaşi Dergahları T.C. Devleti tarafından işgal altındadır. Hiçbir Dergâhımızın mülkiyeti, vakıfları, taşınır taşınmaz malları, mülkleri Alevilerde değildir, devletin işgali altındadır.

Yine İstanbul’da bulunan Karaağaç Tekkesi arazisine ve Bektaşi Babalarının mezarları üzerine AKP il binası yapılmıştır. Tüm itirazlarımıza rağmen inşaat tamamlanmış ve kullanılmaya başlanmıştır. Bu olay AKP’nin dirimize saygısı olmadığı gibi hakka yürüyen canlarımıza yönelik de saygısızlığını, nefretini ortaya koymuştur.

Biz Dergâhlarımıza sahip çıkıyoruz. Tüm Dergâhlarımızın, ibadethanelerimiz olan inanç merkezlerimizin üzerindeki işgale son verilerek Alevilere iade edilmesini talep ediyoruz.

Bugün Hacı Bektaş dergâhında tüm engellemelere rağmen Cem ibadetlerini yerine getiren canları kutluyorum.”