Özgür Demokratik Alevi Derneği'nin düzenlediği etkinlikte bir araya gelen Alevi Pirler, barış sürecine ilişkin görüşleri açıkladı. Alevi Pirler, "Barış Aleviliğin felsefesinde vardır. Tüm Alevileri barış sürecinde yer almaya çağırıyoruz" dedi.

Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte, Aşık Alican Yıldırım Alevi deyişleri okudu. Etkinliğe İmranlı Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Vartolular Kültür Derneği, Bağcılar Dersimliler Derneği, HDK İl Yürütmesi, BDP, Gazi Cemevi ve Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği başkan ve yöneticileri de katıldı.

"BARIŞA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR"

Toplantıda ilk olarak söz alan Koca Haydar ocağından Sefer Kocakaya, Aleviler'in yaşadıkları katliamlara rağmen en ufak bir kin beslemediğini anlattı, "Ancak kimliğimizi de ifade etmekten vazgeçmedik" dedi. Kocakoya şöyle konuştu:

"Bu kirli dünyada bizi de kendilerine benzetmeye çalışıyorlar. Ancak bu tuzağa düşmedik. Aleviler direnmeye devam edecek. Barışa çok ihtiyacımız var. Barış sürecinde bizim de hakkımıza düşen neyse almamız gerekiyor."

"SEYİT RIZA, TEHLİKELERİ BİLE BİLE BARIŞ İÇİN GÖRÜŞMEYE GİTTİ"

Ağucan ocağından İbrahim Erdoğan, Alevilerin tüm tarihleri boyunca barış mücadelesinin içinde yer aldığını belirtti, "Savaşla kazandıklarında da barıştan vazgeçmediler. Aleviliğin felsefesinde savaş yoktur. Barışa dair küçücük bir umut dahi olsa, inancımız gereği barışa hizmet etmemiz gerekir" dedi.

Alevilerin tarihinden örnekler vererek barışla kurdukları ilişkiyi anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Hallâc-ı Mansûr derisi yüzülürken dee barıştan başka bir şey istemiyordu. Seyit Rıza, Erzincan valisinden görüşme daveti geldiğinde, tehlikeleri bile bile barış için görüşmeye gitti. Bunları unutmayalım. Kafamızın karışmasına gerek yok, barış izin hizmet edelim."

"OTURUP BEKLEMEMELİYİZ"

Baba Mansur ocağından Kadim Tan, "Barışı savunmak erdemdir. Ancak bu süreci takip etmeliyiz, içinde yer almalıyız. Barışı örgütlemeliyiz, oturup beklememeliyiz" dedi.

Ağucan ocağından Pir Mikail Demirtaş, "Savaşsaydı İmam Hüseyin savaşırdı, savaşmadı. Bizlerin silahı sazdı, cephesi beyit" diye konuştu. Yeni anayasa tartışmalarına dikkat çeken Demiraş, "Yeni Anayasa'da bizlerin bugüne kadar yok sayılan hakları da yer almalı" dedi.

Hubyar ocağından Alican Yıldırım da, öncelikle Alevilerin birbirleriyle barışması gerektiğini söyledi. (ANF)