Ankara’da gerçekleşen 3. Alevi Kurultayı’na barış süreci ve Reyhanlı’daki patlama damga vurdu. Konuşmalarda barış sürecinde Siyasal İslam’ın öne çıkması eleştirildi. Reyhanlı’daki patlamanın sorumluları olarak da Suriye’deki Alevilerin öne atıldığına dikkat çekilen konuşmalarda bunun kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Anadolu Gösteri Merkezi’nde “Devletli değil toplumsal barış” şiarıyla gerçekleşen 3. Alevi Kurultayı’na CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin ve Milletvekili Hüseyin Aygün, BDP Milletvekilleri Pervin Buldan, Adil Kurt, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP Eş Genel Başkanı Yavuz Önen, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul ve birçok siyasi parti ve örgüt temsilcisi katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Hacı Bektaş Postnişini Veliyettin Hürrem Ulusoy, Alevilerin sürece sıcak yaklaştığını belirterek, sivil siyasetin askeri siyasetin önüne geçmesinden yana olduklarını vurguladı.

‘İSLAM SENTEZLİ ANAYASA’

Ulusoy, Kürt siyasi hareketinin bugüne kadar acı bedeller ödediğine üzülerek şahit olduklarını söyledi. Kürt hareketinin barışı garanti altına alacak adımlar atmalarını da anlayışla karşıladıklarını ifade etti. Ulusoy, “Süreçle birlikte Anayasa çalışmaları iç içe girdi. Bu da Anayasa çalışmalarını etkileyecektir. Keşke yanılmış olsaydık fakat yeni anayasanın İslam sentezli olacağı kesin” dedi.

‘SİZE İNAT ROBOSKİ’DEYDİK’

Kürsüde söz alan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de hükümete seslenerek “Size inat tam da buradayız. Sizin diliniz ayrımcı, kimlikleri öne çıkarıyor. Bu şekilde barıştan bahsedenlere inat biz Roboski’deydik, barış şiarını dilimizden hiç düşürmedik” dedi.

İZZETTİN DOĞAN’A ELEŞTİRİ

Akil İnsanlar Heyetine seçilen Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’a eleştirilerde bulunan Geçmez, “Sen Sivas’ta ülkücülerle bir olup yakarken, biz devrimcilerle yananların yanında, olduk mücadele ettik. Sen kim oluyorsun da Kürtlerin savunucusu oluyorsun. Bu süreçte içimizdeki çürük elmaları göreceğiz” dedi. Geçmez’in bu eleştirileri üzerine bazı katılımcılar tepki gösterdi. Tepki gösterenlerin Geçmez’i yuhalaması üzerine salonun büyük çoğunluğu Geçmez’e alkış ve ıslıklarıyla destek verdi.

Akil İnsanlar Heyetine seçilen Akit Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Karakaya’ya yönelik düşüncelerini de paylaşan Geçmez, “Akil olarak atanmadan önce barıştan söz edenleri hedef olarak gösteriyordu. Bu manidar topluluğun Türkiye’yi gezip barışı anlatması samimiyet dışıdır” dedi.

‘YÜZLEŞMEK GEREKİYOR’

Geçmez, barışın gelmesi için önce Roboskili anaların, Madımak’taki anaların ve Cumartesi Annelerinin gözyaşlarının silinmesi gerektiğini söyledi. Bu süreçte herkesin birbiriyle yüzleşmesi gerektiğini dile getirdi.

‘CHP’Yİ KINIYORUM’

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, BDP’nin geçtiğimiz günlerde Meclise sunduğu taslağın havada kaldığını söylerken, “Yıllardır oy verdiğimiz CHP’yi taslağa yönelik tepkisine karşı kınıyorum” dedi. Demir, yeni Anayasa taslağını incelediklerini belirtirken, Aleviler ve azınlıklara yönelik 4 siyasi partiden de umduğunu bulamadıklarını ifade etti.

Avrupa Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Turgut Öker ise, “Alevileri oy deposu olarak gören partiler burada yok ama devrimci partiler burada. Hepsine teşekkür ediyoruz” dedi. Alevilerin sürece karşıymış gibi lanse edildiklerini ifade eden Öker, “Biz kendi özgürlüğümüz gibi Kürtlerin de özgürlük mücadelesini selamladık. Siyasal İslam’ın ne olduğunu biliyoruz. Bunun hep karşısında olacağız” dedi.

BARIŞ MÜCADELESİNE ÇAĞRI

Kurultayın sonunda özellikle barış sürecine vurgu yapan ve Alevilerin barış sürecine dair bakış açısını yansıtan bir bildirge açıklandı.

Bildirgede, “Barışın salt devlet eliyle ve devletin istediği kadar değil, halkların iradesi ve sözüyle başarıya ulaşacağına olan inancımızı ve bu nedenle barış sürecinin tam göbeğinde yer aldığımızdan hiç şüphe duymadığımızı beyan ediyoruz” denildi. Demokratik Alevi Hareketi’nin, barışı tek başına AKP’ye teslim etmeyeceği belirtilen bildirgede, 3. Büyük Alevi Kurultay’nın barışa dair ortak bir irade oluşturulması için gerçekleştirildiği kaydedildi. Bildirgede, Alevilerin bu süreçte barış mücadelesini daha ileriden sahipleneceği belirtildi. (Evrensel)