Alevi Kültür Dernekleri (AKD), 11. Olağan Genel Kongresi'ni gerçekleştirdi. Ankara'da bulunan Türkiye Barolar Birliği Konferans Salonunda gerçekleşen kongrede, Alevilerin taleplerinin gerçekleşmesi ve sistematiğinin yürütülmesi konusunda çalışmalar örgütlenmesi kararlaştırıldı.

AKD, yeni çalışma gruplarıyla mücadele hattını belirleyen Aleviler, ayrımcılıkla mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.

SONUÇ BİLDİRGESİ

AKD'nin 11. Olağan Kongresi'nin sonuç bildirgesine göre, kurumsal düzeyde yürütülecek çalışmalar şu şekilde: 

"Alevi Kültür Dernekleri'nin kamu yararına taşınmasını sağlamak için gerekli girişimlerde bulunmak. Derneğin kurumsallığı ve toplumsal örgütlülüğünü güçlendirecek bir Tüzük değişikliği hazırlamak için yakın zamanda bir 'Tüzük Kurultayı' gerçekleştirmek."

Alevilik konusunda akademik düzeyde çalıştayları organize etmek, planlamak ve yürütmek. Şubelerin bulunduğu bölgelerde; bölge sorumluları bünyesinde "bölge yürütme denetimlerini" oluşturmak. Genel merkez bünyesinde, akademik düzeyde "Danışma Kurulu" oluşturmak.

TALEPLER

Alevilerin talepleri üzerine yürütülecek çalışmalar ise şu şekilde belirlendi: 

Zorunlu din derslerinin kaldırılması ve hükümetin bu düzlemdeki eğitim politikasının değiştirilmesine yönelik çalışmalara aralıksız devam etmek. Sünni İslam modelini dikte eden Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması için çalışmalara ve mücadelesine aynı doğrultuda devam etmek.

Cemevlerinin ibadethane kabul edilmesi ve yasal, anayasal statüsünün kazanılması için çalışmalara devam etmek. Alevi toplumuna ait olan dergahların sahiplerine verilmesi için yasal girişimlerde bulunmak. Alevi katliamları ile "Hakikatler komisyonu" kurulması ve yüzleşilmesi için gerekli girişimlerde bulunmak.

Madımak'ın utanç müzesi olması için yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesini sağlamak. Eşit yurttaşlık talebini yükselterek, kamusal alanda alenen yaşanan "ayrımcılıkla" mücadeleye devam etmek.

(Kaynak: ETHA)