Türkiye’deki yolsuzlukların üstüne gidilmediği için eleştirilen yargı, Aleviler için kutsal sayılan Hüseyingazi Türbesi’nin temizliği için çamaşır suyu, sabun ve deterjan alan dernek yöneticilerinin, yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle cezalandırılmasına karar verdi. Bir grup Alevi, 18 yıl önce bir araya gelerek Ankara Mamak’taki türbe için Hüseyingazi Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma ve Tanıtma Derneği’ni kurdu. Dernek başkanlığını da Gülağ Öz üstlendi. Dernek yönetimi, türbeyi ziyaret eden ve kurban kesen vatandaşlara hizmet sunmaya başladı.

Radikal'den Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, 2012’de kendisini ‘duyarlı bir vatandaş’ olarak tanıtan bir kişi, Ankara İl Dernekler Müdürlüğü’ne gönderdiği isimsiz ihbar mektubunda, dernek yönetiminin yolsuzluk yaptığını öne sürdü. Ankara İl Dernekler Müdürlüğü 3 denetçi görevlendirdi. İncelemede ‘dernek kayıt defterinin onaysız olarak tutulduğu, onaylanan alındı belgesi kayıt defterinin ibraz edilmediği’ tespit edildi. Denetçiler, türbenin korumasını gönüllü olarak yapan bekçiler için alınan iki adet cep telefonu ve temizlik için kullanılan malzemelerin parasının da dernek harcaması olarak gösterildiğini belirledi.

Suç duyurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, dernek başkanı Öz ve sayman Sabri Yılmaz hakkında ‘Hizmet Nedeniyle Güveni Kötüye Kullanma’ ve ‘Dernekler Kanuna Muhalefet’ suçlamasıyla soruşturma başlattı. Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

929 TL’LİK ZARAR

İddianamede, “Derneğe ait giden evrak defteri, alındı belgesi, kayıt defteri ve demirbaş defteri tutmadığı, ya da tasdik etmediği yine derneğin belgelerinde yapılan bilirkişi incelemesinde 280 TL ve 540 TL’lik iki adet yüksek bedel cep telefonu, 109 TL’lik kozmatik, sigara, şampuan, çamaşır deterjanı gibi muhtelif ürünlerden oluşan toplam 929 TL’lik usulsüz harcamayı kişisel ihtiyaçları için yapan ve derneğin mali konularında yetki sahibi olan şüphelilerin yargılanması gerekmektedir” denildi. ‘Dernek gideri’ savunmasını inandırıcı bulmayan mahkeme her iki sanığa para cezası ile 5’er ay hapis cezası verdi.

‘TÜRBE BİZİM VAKFA DEVREDİLSİN’

Hüseyingazi Türbesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce haziran ayında Hüseyingazi Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma ve Tanıtma Derneği’ne tahsis edilmişti. Dernek yöneticilerinin yargılamaları sürerken aralarında AKP Çankaya İlçe Başkanı Selahattin Alemdar, AKP eski Milletvekili Faruk Koca ve CHP Çankaya İlçe Başkanı Mehmet Perçin’in de bulunduğu bazı kişiler, türbenin doğru amaçlarla kullanılmadığı ve türbenin kendi kurdukları Türkiye Uzlaşı ve Toplumsal Kalkınma Vakfı’na verilmesi için başvurdu. Başvuru kabul edildi. Ancak konu Vakıflardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a intikal edince işlem de durduruldu. Dernek yetkilileri, dergâhın rant için kullanılacağı endişesi içinde olduklarını dile getirdi.