Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) , AKP Hükümetinin, Alevi örgütleri ile ayrı ayrı görüşme talebine tepki göstererek, görüşmeyi reddetti.

ABF Genel Başkanı Baki Düzgün, Cumhurbaşkanının dahi anayasayı tanımadığı bir ortamda bu toplantının ciddiyetsiz olduğunu söyledi.

Birkan Bulut’un Evrensel’de yer alan haberine göre, AKP Hükümeti, Aleviler ile ilgili yapılacak yasal düzenleme için Alevi örgütleri ile ayrı ayrı görüşme talep etti.

Adalet Bakanı Müsteşar Yardımcısı başkanlığında Hakimevi’nde yapılacak toplantıya Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Cem Vakfı ve Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) davet edildi.

Ancak ABF, dün sabah için yapılan toplantı çağrısını reddetti. Dün öğleden sonra Cem Vakfı görüşmeye katılırken, bugün ADFE toplantıya katılacak.

Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı 64. Hükümet 2016 Yılı Eylem Planı’nda yer verilen “Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanınması” konusunun da toplantıda gündem olacağı bekleniyor.

‘CUMHURBAŞKANI  ANAYASAYI TANIMIYOR’

Gazetemize konuşan ABF Genel Başkanı Baki Düzgün, toplantıya katılmadıklarını belirterek, ciddiyetsiz bir toplantı düzenlendiğini ifade etti.

Başbakan ve hükümeti temsilen bir bakanın dahi toplantıya katılmadığını kaydeden Düzgün, “Toplantıya Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı başkanlık ediyor. Hükümet bizim taleplerimizi öğrenmek istiyorsa birçok çalıştay yaptık, defalarca çeşitli vesilelerle taleplerimizi ilettik. Bunlar bilinmeyen talepler değil. Yapılması gereken bu taleplerin nasıl uygulanması gerektiğidir” dedi.

Ayrıca ülkenin neredeyse diktatörlükle yönetildiğini ifade eden Düzgün, Kürtlere, Alevilere, öğrenciler ve toplumun birçok muhalif kesimine saldırıların yaşandığı bir dönemde bu toplantının bir anlam ifade etmeyeceğini söyledi.

 Düzgün, “Anayasayı bile tanımayan bir hükümetin nesiyle görüşeceğiz. Her alanda eşitsizlik var ve Cumhurbaşkanı bile anayasayı tanımıyor” dedi.

‘BU OYUNA GELMEYELİM’

Bu nedenlerle toplantıya katılmadıklarını aktaran Düzgün, Alevi örgütlerinin ayrı ayrı toplantılara çağırılmasına da dikkat çekti. Bunun bir böl, parçala, yönet zihniyeti olduğunu kaydeden Düzgün, diğer Alevi kurumlarına da “Bu oyuna alet olmayalım” çağrısında bulundu.

 Alevi örgütlerin birçok konuda farkı düşünse de temel taleplerde ortaklaşabildiğini belirten Düzgün, tam da bu nedenle görüşmelerin ayrı ayrı yapıldığını dile getirdi.

Düzgün, “Alevilerin ortak talebi bu ülkede eşit yurttaşlıktır. Cemevlerinin ibadethane olarak tanınmasıdır. Tüm Alevi örgütleri, pirleri ve dedeleri bu oyuna gelmemeye çağırıyoruz” dedi.

ABF bünyesindeki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği de (PSAKD) yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “2009 yılından beri onlarca kez Alevi çalıştayı toplayan AKP’nin sorunlarımızı çözmek yerine daha da arttırdığını ve karmaşıklaştırdığını görmekteyiz. AKP sıkıştığı her dönemde konjonktürel olarak Alevilere yönelik açılım gerçekleştirme merakını artık bir kenara bırakmalıdır.

Bizim anlatılacak masallara da verilecek vaatlere de karnımız tok. (...) Aleviler  eşit   yurttaşlık  istiyorlar. Biz Aleviler görüşümüz istenilen konular hakkındaki düşüncelerimizi burada sizlerle paylaşmayı daha doğru buluyoruz. Yasal statü olsun ya da olmasın cemevleri ibadethanemizdir.

Diyanet kapatılmalıdır. Bütün inançlar özgür olmalıdır. Dedelerimizin devletten herhangi bir ücret talebi yoktur. Zorunlu din dersleri kaldırılmalı, okullarımızın imam hatibe çevrilmesine son verilmelidir” ifadelerine yer verildi.

12 KİŞİLİK KURUL ÖNERİSİ

Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Rıza Eroğlu ise toplantıya katılacaklarını açıkladı. Yapılacak görüşmede önemli olanın taleplerine nasıl karşılık verileceği olduğunu belirten Eroğlu, toplantıda sunmak üzere bir dosya hazırladıklarını söyledi.

Eroğlu, “Aleviler açısından sembolik bir anlamı olan 12 kişilik özerk bir kurulun oluşturulmasını öneriyoruz. Bu kurulun düzenleme yapmasını istiyoruz. Cemevleri ibadethane statüsüne kavuşturulmalı ve ihtiyaçlarının karşılanması için bütçe den pay alabilmeli” dedi. Bunun üzerine Alevi dedelerine maaş tartışmasını sorduğumuz Eroğlu, buna karşı olduklarını ifade etti. “Bizim talebimiz dedelerin maaş alması değil” diyen Eroğlu, dedelerin maaş alması halinde devlet memuru haline geleceklerini söyledi.