AKP'li Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhannettin Çoban, Romanlara nefret söyleminde bulundu. 

Afyon'un çeşitli bölgelerinde çadırlarda yaşayan Romanlar, uzun süredir yaşadıkları sıkıntılar noktasında belediyeden çözüm bekliyordu. Yaşadığı sorunlara belediyeden bir çözüm bulamayan yurttaşlar, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu'ya başvurdu. 

Yurttaşların sorunlarını dinleyen Purçu, kentte yaşanan sorunları Çoban'a iletmek istedi, ancak Çoban uzun süre Purçu'nun telefonlarına çıkmadı. Uzun bir uğraştan sonra Çoban'a ulaşan Purçu'nun danışmanı, kentteki Romanların sorunlarını Çoban'a iletti. Çoban ise Romanların sorunlarını çözmek yerine Romanlar hakkında nefret söyleminde bulundu.

'BELEDİYE BAŞKANI TELEFONU YÜZÜMÜZE KAPATTI'

Konuya dair açıklamada bulunan Özcan Purçu, Romanların yaşadıkları sorunları Çoban'a ilettiklerini ancak Çoban'ın Roman yurttaşlara ağır hakaret ettikten sonra telefonu danışmanının yüzüne kapattığını söyledi. Purçu, danışmanı ve Çoban arasındaki görüşme kayıtlarını da paylaştı. 

'ROMENLER SUÇ MAKİNESİ!'

Danışman ve Çoban arasında geçen diyalog şöyle:

*Danışman: İyi günler, TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve milletvekilimiz Özcan Purçu'nun makamından arıyorum. Vekilim sizinle telefonla görüşmek istiyor, uygunsanız aktaracağım.

*Çoban: Görüşmek istemiyorum, bunu sekreterime de kaç kez söyledim. Anlamıyor musunuz? Ne konuşacağım, Romenler suç makinesi, vekilin istekleri olacak şeyler değil. Bunları aynen vekilinize de iletin.

'ÇOBAN, NEFRET SUÇU İŞLEMİŞTİR'

"Romanları suç makinesi" olarak tanımlayan Çoban'ın, ayrımcılık ve nefret suçu işlediğini belirten Purçu, "Bu konuyla ilgili olarak, Roman vatandaşlarımızı rencide eden, zan altında bırakan bu anlayış ve söylem kabul edilemez. Afyonkarahisar'da yaşayan ve susuzluktan, her türlü hizmetten yoksun kalan vatandaşlarımızın taleplerini iletmek için kendisine ulaşmak için günlerdir beklediğimiz Burhanettin Çoban, Romanlara hizmet götürmek şöyle dursun önyargılarıyla hareket etmiş, Romanları suçlu gibi görmüş, hakaret etmiştir. Burhanettin Çoban'ı kınıyorum, kendisi hakkında suç duyurusunda bulunacağım" dedi.

Kaynak: DİHA