Türk-İş Sendikası ülkede çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptırdığı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının Temmuz ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Temmuz'da açlık sınırı 1012 TL, yoksulluk sınırı da 3 bin 296 TL olarak hesaplandı.

YOKSULLUK SINIRI: 3 BİN 295 LİRA

Türk-İş’in araştırmasına göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 11 lira 84 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 295 lira 89 kuruş oldu.

Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,96 oranında geriledi. Yılın ilk 7 aylık dönemi itibarıyla artış oranı yüzde 2,72 oldu. Gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 10,04 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 6,21 olarak hesaplandı.

Süt, yoğurt, peynir grubunda özellikle süt ürünlerinde, Ramazan ayıyla iniş veya yükseliş yönünde fiyat değişikliklerine rastlandı. (ANF)