HDK heyetinin Roboski ziyaretinde söz alan katliam mağduru aileler, Antep'te yaşanan patlamanın ardından devletin aldığı tutumu hatırlattı, "Herkes oraya gitti, ama bizi aylardır gören olmadı. Acıda bile ayrımcılık yapıyorlar" dedi. Roboski Katliamı'nın 8. ayında Roboski'ye giden HDK heyeti, halka, "Sizlerin kaybettikleriniz için yürüttüğün mücadele bize insanlık dersi veriyor” şeklinde seslendi.

 

Halkların Demokratik Kongresi'nin oluşturduğu heyet, Roboski'de. Sabah saatlerinde Mardin'e gelen heyette, HDK eş sözcüleri milletvekilleri Sabahat Tuncel ile Ertuğrul Kürkçü ve Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Prof. Dr. Fatma Gök, Kadir Akın, Garo Paylan ve Bircan Yorulmaz ile Muğla ve Mardin HDK temsilcileri yer aldı.

 

Heyet, Nusaybin Belediyesi'ni ziyaret ettikten Şırnak'a geçerek, BDP il binasını ziyaret etti. Heyet daha sonra, Roboski (Gülyazı) Köyü'ne geçti. Heyeti, katliamda yakınlarını kaybeden aileler karşıladı. Giydikleri siyah kıyafetlerle yaslarını dile getiren Roboskili kadınlar, ellerinde kaybettiklerinin fotoğraflarını taşıdı.

 

Ziyaret sırasında ilk olarak söz alan HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, katliamın ardından Meclis'te kurulan Uludere Komisyonu'nda yer aldığını hatırlattı, "Meclis bir süredir tatilde. Komisyona yeni bir belge de gelmedi. Aslında Meclis bu konuda üzerine düşeni yapmadı. Başka türlü olması da mümkün değildi. Çünkü komisyon soruşturmaya, Ankara'dan, Genelkurmaydan, Başbakandan başlamak yerine, en aşağıdan başlamayı tercin etti" dedi.

 

Komisyon olarak insansız hava aracının çektiği görüntüleri izlediklerini anımsatan Kürkçü, "Bizler silahsız bir topluluğun adım adım yol aldığını gördük. Taşıdıkları yükün ne olduğunu anladık. Bizler bu konuda eğitimsiz kişiler olarak bunların kimler olduğunu, daha doğrusu kimler olmadığını anladık. Onların anlamaması mümkün değildi. Bu katliama karar vermeleri için siyasi bir karar gerekiyordu. Bu siyasi kararın nasıl alındığını biliyoruz" diye konuştu.

 

Ailelerin ısrarlı mücadelesini Roboski katliamını gündemde tuttuğuna dikkat çeken Kürkçü, "Meclisin dışında uluslararası yargı mekanizmalarını da devreye sokarak, adalet mücadelesini sürdürmeliyiz" dedi.

 

'BİZE İNSANLIK DERSİ VERDİNİZ'

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Gök, konuşmakta zorlandı, "Sizler bu acıya katlanıyorsunuz ve bir insanlık dersi veriyorsunuz devlete, hükümete ve de hepimize. Türkiye'nin batısındaki insanlar, Kürt bölgesinde olduğu için hemen unutmaya meyilli. Ama siz onlara, bizlere sürekli hatırlatıyorsunuz. Sağolun" diye konuştu.

 

HDK eş sözcüsü Sebahat Tuncel, devletin bugüne kadar yaptığı bütün katliamların üzerini örttüğünü belirtti, "Ama bu katliamın üzerine örtemedi. Çünkü, bu katliamın hesabını sordunuz. Türkiye kamuoyuna demokrasi mücadelesi açısından da önemli bir ders verdiniz" diye konuştu.

 

"Roboski katliamı aydınlatılmadan bu ülkede gerçek anlamda barış olmayacak" diyen Tuncel, şöyle konuştu: "Acıları bile ayrıştıran bir Türkiye gerçeği ile karşı karşıyayız. Ama sevinçlerimizi bile ortaklaştırmayan bir devlet geleneği ile karşı karşıyayız. Kürtler teröristse ölümü hak ediyor, o zaman adalet de onlar için gereksizdir, diyor. Ama biz onlara adaletin tam da burada gerçekleştiğini göstermek durumundayız."

 

'AYLARDIR ACIMIZI DAHİ ANLAMADILAR'

Konukların ardından konuşan Roboskili aileler, hükümete tepki gösterdi, "Aylardır acımızı dahi anlamadılar. Halkın acılarını dahi ayrıştırdılar" dedi.

 

Mercan Encü, “Katliamın üzerinden 8 ay geçti, hala Başbakan bize, aydınlık tek bir şey vermedi. Başbakan bu katliamı kimin yaptığını söylesin ve onu cezalandırsın. İstediğimiz budur” şeklinde konuştu

 

Felek Encü, “Hükümet acımızı anlamıyor. Başbakan ve İdris Naim Şahin bizi görmemezlikten geliyor. Antep'te meydana gelen patlamanın ardından bu ülkenin sorumluluğunu taşıyan insanların hepsi oradaydı ama ne yazık ki bizim için hiç kimse gelmedi. Acıda bile ayrımcılık yaptılar. Bizim BDP başkanları dışında kimse halimizi sormuyor. Bu nasıl adalet" diye tepkisini dile getirdi.

 

Mehmet Encü, “Hükümet bizi tazminat ile kandıramaz. Satılık çocuğumuz yok. Başbakan, İçişleri Bakanı, Genelkurmay'ı her gün Suriye'den bahsediyor. Ama başbakan, senin ülkende daha çok katliam yapılıyor. Gençler ve insanlar öldürülüyor. Bunları neden görmüyor. Asker ailelerine sesleniyorum. Artık, vatan sağolsun demeyin. Hep birlikte barış diyelim" şeklinde konuştu. (ETHA)