Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Cihan Candemir, Türkiye'de yaşayan Çerkes'lerin zamanla ana dillerini unuttuklarını belirterek, "ana dillerinde eğitim almak" istediklerini söyledi.

 

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise, kişilerin ana dilini öğrenmesine devletin ön ayak olması gerektiğini belirterek, bazı üniversitelerde Abhazca ve Adigece kürsülerin açılması konusunda rektörlerle görüştüklerini ancak "ırkçı hocaların refleksleri"nin buna engel olduğunu söyledi.

 

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) 5. Olağan Genel Kurul Toplantısı TES-İŞ Sendikası Genel Merkezi'nde düzenlenen bir toplantıyla gerçekleştirildi. Genel Kurul'da bir konuşma yapan Federasyon Başkanı Cihan Candemir, Çerkes toplumunun zamanla asimile olarak kendi ana dilini unuttuğunu, konuşamaz hale geldiğini söyledi. Candemir "Biz bu topraklar için ölürken Türkçe bilmiyorduk. Şimdi kendi dilimizi bilmiyoruz" dediği konuşmasında şunları kaydetti:

 

"Çerkes toplumu olarak vatandaşı olduğumuz Anadolu'da dilimizle, kültürümüzle sürekli asimile oluyoruz. Bugüne kadar sürdürülen tek dilli, tek dinli ulus yaratma politikaları yüzünden yok olma noktasına getirildik. Dilimizi öğrenmek ve öğretmek adına çabalarımız mevcut bürokrasiyi ve bağnaz milliyetçilik engellerini aşamıyor. Bu konuda sayın Hüseyin Çelik bize samimi şekilde destek oldu. Buna rağmen 6 yıl süren çabalarımız içinde Milli Eğitim Bakanları engellerini aşıp derneklerimizde kursları açamadık. YÖK Başkanı'nın desteklerine, rektörlerin çabalarına rağmen Samsun 19 Mayıs ve Kayseri Erciyes senatolarında Adigece, Abazca dil bölümlerinin dil ve edebiyat fakülteleri bünyesinde kurulması reddedildi. Biz bağıran çağıran bir toplum değiliz. Bizim kültürümüzde bunlar ayıptır. Ancak duyulmuyoruz ve bu durumda da haykırmak kaçınılmaz oluyor."

 

Candemir hükümetten ve tüm partilerden de yeni Anayasa yapım sürecinde bu konuya çözüm bulmalarını isterken, Çerkes kimliğinin ve Çerkes varlığının kabul edilmesi, Çerkeslerin çocuklarına istedikleri isimleri koyabilmesi, Çerkes köylerine eski isimlerinin verilmesi, Çerkesçe seçmeli derslerinin verilmesi ve Çerkesçe TV ve radyo yayını yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

-"GÖREVİ BIRAKIYORUM"-

 

Candemir Rusya ile çifte vatandaş anlaşması yapılarak Çerkeslerin ana yurtları ile olan bağlantılarının sağlanmasını da istedi. Konuşmasında Rusya Federasyonu yöneticilerine de seslendiğini kaydeden Candemir "Çerkes toplumuna Çarlık döneminde reva görülen trajedinin özrünü dileyiniz. Soçi topraklarının masum çocuklarına tarihi haklarını tanıyınız. İnanıyoruz ki tarihle barıştığınızda Kafkasya bölgesinde barış ve huzuru sağlayacaksınız. Tarih önünüze barışmak için önemli bir fırsat çıkarmıştır" dedi. Konuşmasının sonunda 6 yıldır devam eden başkanlık görevini gençlere devretmek üzere bıraktığını açıklayan Candemir, ayakta alkışlandı.

 

-"ÇERKES KÖYLERİNE AÇILIM FAZLA GÖRÜLÜYOR"-

 

Toplantıya konuşmacı olarak katılan CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ise, Çerkeslerin uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan taleplerinin yok sayıldığını belirterek, "Anayasa Maddelerini özellikle 90. Maddeyi içi boş bir bidon gibi algılayanlar ve hiç uymayanlar gibi bu talepler de yokmuş gibi davranılıyor. Özverili, kadını ile erkeği ile omuz omuza bir kardeşlik ve birliktelik kurmuş olan sizlere, dayanışma ruhu ile namuslu, dürüst topluma örnek gelenekleri ile bizi gün be gün destekleyen bu barış toplumuna, Çerkes köylerine ise açılım fazla görülüyor" diye konuştu.

 

-"ÇERKES TOPLUMLAR DİLİNİ ÖĞRENMELİ, ÖĞRETMELİDİR"-

 

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, KAFFED Genel Başkanı Candemir'in "Biz bu topraklar için ölürken Türkçe bilmiyorduk. Şimdi kendi dilimizi bilmiyoruz" sözlerinin her bir harfine katıldığını belirtirken, gelinen nokta itibariyle bu durumu çok trajik bulduğunu söyledi. Çerkes toplumuna tek parti iktidarları döneminde asimilasyon politikaları uygulandığının altını çizen Çelik, "Kültürleri dilleri yıkmaya yönelik ne kadar faaliyet varsa bunu elimizin tersiyle itiyoruz, bu politikaları ayaklarımızın altına alıyoruz. Gökkuşağı bir tanedir. Fakat bu gökkuşağında farklı renkler var. Demokratik toplumlarda bu renklerin birbirine dönüşme mecburiyeti yoktur. Çerkes topluluğu bu gökkuşağı içindeki mutena ve güzel renklerden birisidir. Bu renk yok edilmemelidir" dedi.

 

Federasyon yetkilileri ile daha önce yaptığı görüşmeler sonrası Erciyes Üniversitesi ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesi rektörlerini bizzat arayarak üniversitelerde Abhazca ve Adigece kürsüler veya ana bilim dalları kurulması yönünde görüştüklerini de sözlerine ekleyen Çelik şunları kaydetti:

 

"Ben rektörlerin samimi olduğuna inanıyorum. Ama maalesef -milliyetçi demeyeceğim-, bazı hocaların ırkçı reflekslerinden dolayı bu engellendi. Adigece'nin, Abazca'nın bu ülkenin üniversitelerinde kürsülerde okutulması yüksek lisans ve doktoralara konu olması veya kurslarda öğretiliyor olması Türkçe'ye karşı bir alternatif, ana dile karşı bir zarar ziyan manasına gelmez. Türkiye'deki Çerkes topluluklar kendi anadillerini öğrenmelidir, öğretmelidir, müziğini yapmalıdır, yayınını yapmalıdır. Devlet buna köstek değil destek olmalıdır."

 

VACİT KADIOĞLU BAŞKAN SEÇİLDİ

 

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) 5. Olağan Genel Kurulu’nda 146 oyun 122'sini alan Ankara Çerkes Derneği'nin Genel Başkanlık için aday gösterdiği ve bir dönem Çerkes Derneği Başkanlığı'nı yürüten Vacit KADIOĞLU Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı seçildi. Bir diğer aday Yalçın KARADAŞ ise 22 oyda aldı.