Avrupa Birliği dışişleri ve savunma bakanları Akdeniz’de göçmen gemilerine yönelik askeri operasyon başlatılmasını onayladı. Operasyon, istihbarat toplama, göçmen taşıyan teknelere çıkarma yapma ve imha etme olmak üzere üç aşamalı olacak. AB’nin bu kararıyla Akdeniz’de yeni katliamlara yol açacağı tartışılıyor.

The Guardian’ın haberine göre bu karaların uygulanmasına haziran ayında başlamasına karar verildi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, operasyonun AB liderlerinin haziran zirvesinin ardından resmen başlayacağını ve teknelerin vurulması için BM Güvenlik Konseyinden yetki almayı umduklarını ifade etti.

AB’nin bu operasyonla ilgili Libya’daki iki hükümetle de ilişki halinde olduğunu anlatan Mogherini, “Ortaklık arayışındayız. Libya’nın da üstlenmesi gereken bir sorumluluk var” dedi.

Akdeniz’de yeni göçmen katliamlarına yol açacak olan karar, Brüksel’de 28 Avrupa ülkesinin dışişleri ve savunma bakanlarının katıldığı bir toplantıda alındı.

2015 yılının başından bu yana Akdeniz üzerinden Avrupa’ya geçmek isterken hayatını kaybeden göçmenlerin sayısı 1800 olarak belirlendi. Birkaç ay içinde yaklaşık 50 bin göçmense Avrupa’ya ulaşmayı başardı. (Evrensel)