Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, 5. Olağan Genel Kurulu Almanya’da yapıldı.

Genel kurula, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Genel kurulun ardından yayınlanan sonuç bildirgesinde AKP hükümeti, Türkiye’deki OHAL uygulaması ve basın üzerindeki baskılar eleştirildi.

Bildirgede, ”AKP, Ortadoğu’daki mezhep savaşını Türkiye’ye taşımak istiyor” denildi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun yayınladığı bildirge şu şekilde:

15 Temmuz süreciyle başlayan ve Olağanüstü Hal uygulamalarıyla devam eden süreçte, AKP Hükümeti ve Erdoğan sözde darbe girişiminin arkasına sığınarak, ülkedeki toplumsal muhalefeti sindirmeye çalışmaktadır.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Ülkemizde daha önce örneklerini yaşadığımız darbe dönemlerinde olduğu gibi darbecilerin ilk hedefinin özgür basını susturmak olduğunu da biliyoruz. Uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınmış olan basın ve ifade özgürlüğü AKP Hükümeti’nin keyfi uygulamalarıyla ayaklar altına alınmıştır.

Hiçbir suça bulaşmamış ve kamuoyuna karşı sorumluluğu gereği sadece gazetecilik görevini ifa eden onlarca gazeteci ve aydın cezaevlerinde bulunmaktadır. Türkiye’de özgürlükler ortadan kalkmıştır. Yeni Türkiye’nin tartışma konusu ise can güvenliğidir.

'AKP'NİN SİLAHLANMA ÇAĞRISI'

Tek suçu barış istemek olan binlerce akademisyenin üniversitelerle ilişkileri kesilirken yine yüzlercesi can güvenliği gerekçesiyle Avrupa’nın çeşitli ülkelerine göçmek zorunda kalmıştır.

AKP’lilerin bireysel silahlanma çağrıları ve Aleviler başta olmak üzere demokrasiye inanmış kesimlere yönelik nefret söylemlerinin artması sürecin daha tehlikeli bir boyuta evrildiğini görmekteyiz. AKP, Ortadoğu’daki mezhep savaşını Türkiye’ye taşımak istiyor. Bu gelişmeler son yıllarda Türkiye için daha sık dillendirilen iç savaş tehlikesini belirgin bir hale getirmiştir.

ALEVİLERE YÖNELİK NEFRET SÖYLEMİ

Hiçbir tehdit Avrupa’daki Alevileri haklı mücadelesinde alıkoyamayacaktır.Son dönemde dikkat çeken bir başka gelişme ise Avrupalı Alevilere dönük olumsuz söylemlerdeki artıştır. Erdoğan başta olmak üzere AKP yöneticilerinin Avrupa’daki Alevi hareketine yönelik söylemleri nefret suçu kapsamına girmektedir.

AKP’nin ve derin devletin derdi, Alisiz Alevilik değil, devletsiz Aleviliktir. Avrupa Alevi Hareketi’nin hedef alınmasının en büyük nedeni; verdiği hak arama mücadelesi ve bağımsız çizgisidir.

Uzun bir süredir Avrupa Alevi Hareketi’ni hedef gösterenlere ise cevabımız nettir: Hiçbir tehdit Avrupa’daki Alevileri haklı mücadelesinde alıkoyamayacaktır. Alevi toplumu olarak yeni katliamların kapımızı çalmasını beklemeyeceğimiz gibi tarihsel misyonumuza uygun şekilde sürecin gereğini yapacağız.

Tekrar altını kalın çizgilerle çiziyoruz ki: Olası katliam girişimleri karşısında meşru müdafaa hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Birliğimizi ve mücadelemizi hep birlikte yükselteceğiz.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu

DEMOKRAT HABER