Meclis Başkanı Çiçek, Türkiye Roman Hakları Forumu'ndan bir heyet ile görüştü. ROMFA Başkanı Ulusoy, Romanların sorunlarının devlet politikası ile çözülmesine dair Çiçek'ten destek sözü aldıklarını söyledi.

Bianet’ten Nilay Vardar ‘ın haberine göre, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye Roman Hakları Forumu'ndan (ROMFO) bir heyet ile dün (7 Nisan) mecliste görüştü.

Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmeye katılan heyette, İzmir, Ankara, Edirne, Bursa'dan ROMFO temsilcileri yer aldı.

"İLK KEZ ROMANLAR MECLİS BAŞKANIYLA GÖRÜŞTÜ"

ROMFO Dönem Sözcüsü Bahattin Ulusoy, 8 Nisan Dünya Roman Günü'nden bir gün önce bu toplantının gerçekleşmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi:

"Türkiye tarihinde ilk kez Roman toplumundan bir heyet meclis başkanı ile görüştü. Bu açıdan çok değerli ve önemli."

Ulusoy, Çiçek'in Romanların sorunlarının çözümünde kendilerine destek sözü verdiğini belirterek şöyle konuştu:

"Kendisine Romanların sosyal entagrasyon, eğitim, önyargı, ayrımcılık gibi sorunlarının devam ettiğini söyledik. Şu anda Romanların sorunlarının çözümüne dair Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın hazırladığı strateji planını hatırlattık. Bu sorunların çözümünün ancak devlet politikası ile çözüleceğini belirttik. Kendisi de buna katıldığını ve mecliste bize gerekli düzenlemeler için destek olacağını söyledi."

Ulusoy, Avrupa Birliği (AB) ilerleme raporunda ROMFA'nın kuruluşunun Türkiye'de önemli bir ilerleme olarak geçtiğini Çiçek'e hatırlattıklarını ve taleplere dair ROMFA raporunu kendisine ilettiklerini aktardı.

ROMFO'DAN 8 NİSAN MESAJI: AYRIMSIZ BİR DÜNYA

Hem dünyadaki hem de ülkemizdeki bütün Roman kardeşlerimizin  8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nü “ayırımsız bir dünya” dileğiyle  kutluyoruz.

Herkesin farklı olandan nefret etmeyi değil, farklı olanı öğrenmeyi, farklı olandan uzaklaşmayı değil tam aksine farklı olanla birlikte dayanışarak, paylaşarak yaşamayı seçip hayatını güzelleştirmesini diliyoruz.

DÜNYA ROMANLAR GÜNÜ

Nisan 1971'de, Çingenelerin sorunlarını tartışmak üzere Londra yakınlarında ilk Uluslararası Roman Kongresi toplanmış olup bu kongreye atfen, 1990'dan itibaren 8 Nisan Dünya Romanlar Günü olarak kutlanmakta.

NAZİ KAMPLARINDA 500 BİN ROMAN KATLEDİLDİ

Çanakkale Truva Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Hacı Ramazan Işıldak da, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Romanların, Türkiye’de ve dünyanın birçok yerinde ötekileştirici ve dışlayıcı politik uygulamalara maruz kaldığını söyleyen Işıldak, 2’nci Dünya savaşında Nazi kamplarında 500 bin Romanın katledildiğini belirtti.

Romanların sosyal, etnik ve dolayısıyla bireysel kimlik alanlarında karşılaştıkları sorunların, Romanların yüzyıllar önce Avrupa Kıtasına yaptıkları göçlere kadar uzandığını belirten Işıldak, “Özellikle 1. Dünya Savaşı’ nın ardından baskın biçimde ortaya çıkan milliyetçilik akımı doğrultusunda artan benzer ayrımcı politikalar, uygulamalar 2. Dünya Savaşı işe birlikte Romanların topluca katledilmelerine, işkencelerle yok edilme uygulamalarına kadar gitmiştir.

Nazi Kampları’nda 500.000 Roman’ın katledilmesi, Romanların tarihinde bilinen en ağır, en acı ve en insanlık dışı şekilde yaşanan ölüm dalgası olarak hatırlanmakta ve kayıtlara geçmektedir. Savaş sonrası dönemde de aynı ırkçı, ezici, dışlayıcı ve işkenceci yaklaşımlar sürmüştür. Romanlar, yaşam biçimlerinden ve kimliklerinden ötürü izolasyon, fişlenme, sınır dışı edilme ve kısırlaştırma gibi uygulamalara maruz kalmışlar, buna ek olarak yaşadıkları ülkelerde hırsız, güvenlik tehdidi, düzen bozucu gibi genellemeci önyargılarla söz konusu tarihten günümüze kadar karşı karşıya kalmışlardır” dedi.

Avrupa’nın birçok ülkesinde özellikle Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, İtalya, Slovakya gibi ülkelerde kötü muamele, yoksulluk, tahammülsüzlük, şiddet ve dışlanma ile karşılaştıklarını da söyleyen Işıldak, “İtalya ve Fransa gibi batı Avrupa ülkelerindeki ise ya gayri insani kamplarda yaşamlarına devam etmeye zorlanmışlar ya da doğrudan ülkeleri olduğu düşünülen Romanya’ya gönderilmişlerdir. 8 Nisan 1971 günü İngiltere’ de düzenlenen I. Uluslararası Roman Kongresi’nde 8 Nisan’ın Dünya Romanlar Günü olarak anılması kabul edilmiş olup, bugün dünyanın bir çok yerinde günün tarihine, anlamına ve içinde var olan gizli acılara istinaden çeşitli etkinlikler, anma programları düzenlenmektedir.

Ancak yüz binlerce kayıpların verildiği, zorunlu göçlerin, toplumsal dışlanmaların yaşatıldığı bu karanlık ve kanlı tarihin günümüzde suç sahipleri tarafından unutturulmak istenişi nedeniyle şölen, festival, kutlamalar çerçevesinde anlam saptırmasına uğratılmaktadır. Bizler yurt içinde ve yurt dışında kurduğumuz Roman sivil toplum kuruluşları ve platformlar olarak Romanların tarihini ve tarihte yer alan gerçekleri doğru biçimde duyurmayı, hatırlamayı ve uğranan haksızlıkların izlerini görmeyi her zaman ilkelerimizin başında tutmakta ve bu bilinçle yaşamaktayız.

Orta ve Doğu Avrupa’ da katledilen, sosyal yaşamda her türlü işkenceye maruz bırakılan, zor ve acılarla dolu bir yaşama mahkum edilen tüm atalarımızı bugün rahmetle anar bu zihniyeti ayakta tutan her türlü yaklaşım ve politikayı da esefle kınadığımızı tüm kamuoyuna saygıyla aktarırım” diye konuştu.