Harvard bilim insanları 75 yıl önce başladığı ve mutluluk üzerine olan araştırmayı tamamladı.

Şimdiye kadar yapılmış en uzun araştırmalardan olan Harvard’ın çalışması “iyi ilişkilerin insanı daha mutlu ve sağlıklı hale getirdiği” sonucunu ortaya koydu.

1938 yılında başlayan ve 724 erkekle yapılan araştırmada iki grup insan incelendi. İlk grupta Harvard Üniversitesi’nde okumakta olan ikinci sınıf öğrencileri yer alırken, ikinci grupta ise Boston kentinin en yoksul bölgelerinde yaşayan çocuklardı. Bunlardan 60’ı ise hala hayatta.

Deneklerin yaşamları hakkında bilgi almak için araştırmacılar çeşitli incelemelerde bulundu. Bilim insanları uzun yıllar röportajlar gerçekleştirdi, anketler gönderdi, beyin faaliyetlerini görüntüledi, kan örnekleri aldı, tıbbi kayıtlarını inceledi ve aileleriyle görüştü ve araştırmaya bu deneklerin eşleri ve çocukları da katılarak araştırmanın temeli genişletildi.

Alanında bir ilk olan araştırmadan çıkan sonuç ise iyi ilişkilerin insanları daha mutlu ve sağlıklı ediyor olması. Mutsuz ilişkilere sahip ya da yalnız kişilerin ise genelde acı çektiği, memnuniyetsiz olduğu ve sağlıksız bir yaşam tarzı sürdüğü ortaya çıktı.