ANKARA- Eğitim- Sen, Öğrenci Velileri Derneği, TTB, TMMOB, DİSK, ÖDP ve EMEP'in de içinde olduğu örgütler, 4+4+4 Kesintili Eğitim Yasası'na karşı yapacakları eylemleri açıkladı.

Eğitim-Sen binasında basın toplantısı düzenleyen genel başkan Ünsal Yıldız, 4+4+4 nedeniyle okul kapılarının yeni eğitim-öğretim yılında büyük bir kaosla ile açılacağını belirtti, "Eğitimde yaşanacak kaosun tek sorumlusu, eğitim gibi önemli bir alanda dayatmayla değişiklik yapan AKP iktidarıdır" dedi.

Söz konusu değişiklik ile 60-71 ay arasındaki çocukların ilkokula başlamak zorunda kalacağına dikkat çeken Yıldız, şöyle konuştu: "Gelişim dönemi açısından henüz oyun çağında bulunan 60-71 aylık çocukların, temel eğitim açısından son derece önemli olan okul öncesi eğitim almadan ilkokula gönderilmesinde ısrar edilmesi, çocuklarımıza yapılmış en büyük kötülük olacaktır. Bu yaş grubundaki çocukların ruhsal, duygusal ve bilişsel gelişimi açısından ciddi sorunlar yaratacak, çocuğun bütün eğitim yaşamı ve sonrasında telafisi mümkün olmayan olumsuzluklar ortaya çıkaracaktır."

KALABALIK SINIFLAR
"4+4+4 ile kalabalık sınıflar bizi bekliyor" diyen Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, “Başta İstanbul olmak üzere, nüfus yoğunluğu yüksek olan bütün yerleşim birimlerinde, ortalama 80 kişilik kalabalık sınıflarda öğrencilere eğitim vermek mümkün değildir” dedi.

Yıldız, okulların fiziki altyapısının da 4+4+4'e uygun olmadığını söyledi, "Özellikle ilkokullar 8-9 yaşındaki çocukların fiziki durumuna uygun olarak yapılmıştır. Birinci sınıflar 5, 6 ve 7 yaş grubu öğrencilerin bir arada okuması için uygun olmadığı bilinmesine rağmen, bunun için gerekli önlemler alınmamıştır. Okullarda 5 ve 6 yaş çocukların boylarına uygun sıra, sandalye, tuvalet ve lavabo bulunmamaktadır. Okulların giriş çıkışları, merdiven basamaklarının yüksekliği, özellikle 60-71 ay aralığındaki çocuklara göre değildir" diye konuştu.

ZORUNLU DİN DERSLERİ
Seçmeli Kuran-ı Kerim ve Hz Muhammed'in Hayatı derslerinin fiilen zorunlu olacağı yorumunda bulunan Yıldız, şöyle konuştu: "Din dersi üzerinden bugüne kadar yaratılan ayrımcı uygulamaların çok daha fazlasının örneklerini önümüzdeki dönemde fazlasıyla görmemiz mümkündür. Eğitim sisteminin çocuk ve gençlerin eğitim ihtiyacından çok “dindar nesil yetiştirmek” amacıyla yapıldığı düşünüldüğünde bu hiç şaşırtıcı bir durum değildir."

Yıldız, eğitimde yaşanan kaos karşısında sessiz ve tepkisiz kalmayacaklarını belirterek, yapacakları eylemler ile ilgili olarak şunları söyledi: "'Okulumu geri istiyorum', '5 yaşındaki çocuğumu okula göndermiyorum', 'Herkese eşit, parasız, laik, bilimsel ve anadilinde eğitim' gibi talepler çerçevesinde basın açıklamaları, imza kampanyaları vb etkinliklerle 4+4+4 dayatmasına karşı tüm ülke çapında bir süredir sürdürdüğümüz çalışmalar, Eylül ayından itibaren daha da büyüyerek ve yaygınlaşarak devam edecektir. Eğitim-Sen öncülüğünde, 11 Eylül'de Türkiye’nin dört bir tarafından başlatılacak olan ve 15 Eylül Cumartesi günü Ankara’da merkezi bir eylem ve basın açıklaması ile sürdürülecek faaliyetlerin ülkenin dört bir yanında yaygınlaşması için var gücümüzle çalışacağımızın bilinmesini istiyoruz." (ETHA)