Dünya Bankası'nın yayınladığı bir rapora göre küresel çapta 13 yaşının altında 400 milyon çocuk yoksulluk ile boğuşmak zorunda. Rapor 1.2 milyar insanın günde sadece 1.25 dolar gelirle yaşam mücadelesi verdiğine işaret ediyor.

Dünya Bankası tarafından yayınlanan yeni bir raporla küresel alanda yaşanan fakirlik sorununun çocukları nasıl etkilediği ele alındı. Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna duyurulan rapor az gelişmiş ülkelerde yaşayan çocuklar açısından oldukça karamsar bir tablo çiziyor.

Rapora göre günde 1.25 dolar gelire sahip olan 1.2 milyarlık nüfusun 400 milyonunu ya da diğer bir deyişle yaklaşık üçte birini 13 yaşının altındaki çocuklar oluşturuyor.

Fakirlerin Durumu” başlıklı rapor 1981 ile 2010 yılları arasında az gelişmiş ülkelerde fakirliğin azaltılması konusunda çalışmaların bazı ilerlemeler sağladığını ortaya koysa da istatistiklerin genelde gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir iyileşmeye işaret ettiği görülüyor. Özellikle Afrika’nın güney ve orta kesimindeki ülkelerde nüfusun yüzde 35’i fakirlikle boğuşurken bu durumdan en çok kadınlar ve çocuklar etkileniyor. Dünyada fakirliğin genel olarak azalma trendi bu bölge için geçerli değil. Son 30 sene içinde Afrika’nın güneyindeki ülkelerde fakir nüfus 103 milyon arttı.

Fakirliğin en çok vurduğu ülke ise dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan. Nüfusun neredeyse üçte birinin fakirlik içinde yaşadığı ülke küresel istatistiklere de büyük etki ediyor.

Rapora göre fakirlik kırsal kesimlerde daha yaygın. Fakir nüfusun yüzde 78’i kırsal bölgelerde yaşarken gelişmekte olan ülkelerde ise bu oran yüzde 58 dolaylarında.

En fakir kesimler içinde kadınların oranı erkeklerden daha yüksek. Çocuklar ise gelişmekte olan ülkelerdeki fakir nüfusun yüzde 33’ünü, azgelişmiş ülkelerde ise fakir nüfusun yarısını oluşturuyor.

Raporun yayınlanmasının ardından bir açıklama yapan Dünya Bankası başkanı Jim Yong Kim, çocukların umutsuz, eğitimsiz ve sağlık hizmetlerinden yoksun bir yaşama acımasız bir şekilde mahkum edilmemesi gerektiğini ifade ederek ortaya çıkan verilerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

2012 yılının Temmuz ayında göreve geldiği günden bu yana fakirliğin ortadan kaldırılması konusunda raporlar hazırlatan Jong Kim, 2030 yılına kadar aşırı fakirliğin azaltılması hedefine ulaşılması için harekete geçilmesi gerektiğini belirtiyor.

Dünya Bankası'nın hedefleri arasında dünyadaki fakir nüfusun oranının yüzde 9’a çekilmesi bulunuyor.

FAKİRLİK ÇOCUKLARI ÖLDÜRÜYOR

Fakirliğin çocuk nüfusuna en büyük etkisi sağlık hizmetleri ve beslenme alanında. BM verilerine göre yeterli sağlık hizmeti alamadıkları ve yetersiz beslendikleri için 2012 yılında 6.6 milyon çocuk 5 yaşına ulaşamadan hayata gözlerini yumdu. Bu ölümlerin yarısı Nijerya, Kongo, Hindistan, Pakistan ve Çin’de gerçekleşti.

Çocuk ölümlerinin ana nedeni ise hastalıklar. Beş yaşına ulaşmadan çocukların ölümüne neden olan hastalıkların başında sıtma, zatüre ve ishal geliyor.

Bu hastalıklar, günde yaklaşık 6 bin çocuğun ölümüne neden oluyor. Beslenme yetersizliği de ölümlerin neredeyse yarısından sorumlu olan bir diğer önemli etken.

Küresel çocuk ölümlerinde başı, Afrika'nın büyük nüfuslu ve yoksul ülkesi Nijerya çekiyor.

Çocuk ölümlerinin yüzde 30'unun yaşandığı ülkede, ölümlerin yüzde 20'si sıtma ve AIDS'e neden olan HIV virüsüyle bağlantılı rahatsızlıklardan kaynaklanıyor. BM verilerine göre ölen her 8 çocuktan 1'i, Nijeryalı.

İstatistikler içler acısı bir durum sergilerken, gerçek tablonun daha da kötü olduğu tahmin ediliyor. BM'nin istatistikleri, dünyadaki ülkelerin yarısından elde edilen bilgilere dayanıyor. Geride kalan bölgeler için sadece modelleme yöntemleri kullanılabiliyor. (ANF)