21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün yıldönümü nedeniyle çeşitli kurumlar tarafından açıklamalar yayınlandı.

Kafkas Dernekleri Federasyonu açıklamasında, “Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün yıldönümü vesilesi ile bir kez daha başta Rusya Federasyonu ve içerisinde yaşadığımız ülkeler olmak üzere tüm dünya ülkelerinden soykırımın tanınmasını talep ediyoruz. Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün sonuçlarının ortadan kaldırılması yönünde dönüş hakkı ve çifte vatandaşlık ile yaşadığımız ülkelerdeki dil, kültür ve kimlik haklarımızın anayasal, yasal ve kurumsal düzenlemeler ile garanti altına alınmasını talep ediyoruz” denildi.

HDK (Halkların Demokratik Kongresi) Halklar ve İnançlar Meclisi açıklamasında, “156. yılında Çerkes soykırımının acısını bir kez daha paylaşıyor; Çerkeslerin nezdinde soykırım ve sürgüne uğrayan tüm halkları anıyor; anadili, kültürü ve inancıyla özgür, eşit ve demokratik yaşam mücadelesinde omuz omuza olduğumuzu bilmelerini istiyoruz” mesajı verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından yapılan açıklamada, “Başta Tarihi/siyasi sorumluluğu olan Rusya Federasyonu'nu olmak üzere, Türkiye'yi ve dünyayı Çerkes soykırımını tanımaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.