2014 yılında çatışma ve savaşların yaşandığı ülkelerdeki sorunların çoğu dini ve mezhepsel çelişkilere dayanırken, dini azınlıklara yönelik baskı ve katliamlar artış gösterdi. Neredeyse tüm dinlerin mensupları azınlık oldukları çatışmalı ülkelerde baskılara uğrarken, yaklaşık 100 milyon Hıristiyan'ın da düzenli olarak baskı, takip ve katliamlara maruz kaldığı bildiriliyor.

Hıristiyan dinine mensup bireylerin yer aldığı insani yardım kuruluşu Open Doors tarafından yayınlanan 2014 Dünya Takip ve Ayrımcılık Endeksi adlı rapora göre, Hıristiyanların azınlık oldukları ülkelerde yaşadığı baskı, takip ve katliamlar ele alındı.

Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) haberine göre, dini farklılıklara dayanan toplumsal düşmanlıkların giderek artış gösterdiğine dikkat çekilen raporda, diğer birçok dini inanç mensuplarıyla birlikte on milyonlarca Hıristiyan'ın da baskıların hedefinde olduğuna vurgu yapıldı.

BASKI VE AYRIMCILIKTA KUZEY KORE İLK SIRADA

Hıristiyanlara yönelik baskı ve ayrımcılıkta Kuzey Kore’nin ilk sırada geldiği belirtilen raporda, ülkede sayıları 200 ila 400 bin arasında tahmin edilen Hıristiyan'ın ‘rejim düşmanı’ olarak fişlendiği kaydedildi. Buna göre, Kuzey Kore’de 70 bin Hıristiyan çalışma kamplarında çalışmaya mahkum edilmiş durumda.

SOMALİ İKİNCİ SIRADA

Raporda ikinci sırayı Somali alırken, burada örgütlenen El Şebab milislerinin komşu ülke Kenya’ya sızarak gerçekleştirdiği katliamlara değinildi. El Şebab’ın sadece Kasım ayında gerçekleştirdiği bir saldırıda bir otobüste 28 Hıristiyan katledilirken, Aralık ayında bir taş ocağındaki saldırıda ise 36 Hıristiyan işçi yaşamını yitirmişti.

Open Doors’un Hıristiyanlara yönelik baskı ve katliamların yaşandığı ülkeler sıralamasında üçüncü sırada Irak gelirken, Suriye, Afganistan ve Sudan gibi ülkeler geliyor. Raporda Hıristiyanlara yönelik baskıların arttığı ülkelerdeki son durum şöyle:

IRAK'TA 300 BİN HIRİSTİYAN KALDI

* Irak’ta Saddam Hüseyin rejiminin iktidarda olduğu 90’lı yıllarda sayıları 1,2 milyonu bulan Hıristiyanların uğradıkları katliam ve baskılar sonucu şimdi sadece 300 bininin kaldığı tahmin ediliyor. Irak ve Suriye, son yıllarda artan El Kaide ve IŞİD kaynaklı saldırılar ile öne çıkıyorlar.

* Kadın ve çocuklar başta olmak üzere fidye amaçlı kaçırma ve köleleştirme eylemlerinin hedefinde Hıristiyanların yanı sıra Ezidiler ve diğer dini azınlıklar bulunuyor.

SURİYE'DE IŞİD'DEN KAÇAN HIRİSTİYANLARIN ÇUĞU ROJAVA'YA GÖÇ ETTİ

* Suriye’de ise özellikle IŞİD'in  kontrol ettiği Rakka vilayetinde Hıristiyanlara yönelik baskılar dikkat çekici boyutlarda. Suriye’de Hıristiyanlar, IŞİD gibi örgütler tarafından cizye ödemeye ya da İslam dinini kabule zorlanırken, 1,8 milyonluk Suriye Hıristiyanlarının yüzde 40’ı yaşadığı bölgeleri terk etmek zorunda kalmış durumda. Open Doors’a göre, yerlerini terk eden Hıristiyanların önemli bir kısmı Kürtler tarafından kontrol edilen Rojava’ya göç etti.

SUDAN'DA KUTSAL MEKANLARA SALDIRILAR

* Nüfusunun çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu Güney Sudan’ın ayrı devlet olarak kopmasından sonra kuzey Sudan’da Hıristiyanlara ait kilise, okul ve hastanelere yönelik geçen yıl onlarca saldırı düzenlendi. Open Doors’un raporuna göre, Güney Kurdofan ve Mavi Nil bölgelerinde saldırılar yoğunlaşırken, geçtiğimiz yıl sadece Sudan hava kuvvetlerince düzenlenen saldırılarda 30’u aşkın Hıristiyan yaşamını yitirdi.

ERİTRE'DE HIRİSTİYANLARA TUTUKLAMA

* Eritre’de geçtiğimiz yıl 138 Hıristiyan dini kanaat önderi ve kilise yöneticisi tutuklanırken, diktatörlük rejiminin baskıları arttırdığı raporda yer alıyor.

NİJERYA'DA BOKO HARAM'IN KATLİAMLARI

* Hıristiyan ve Müslümanların nüfuslarının eşit oranlarda tahmin edildiği ve dini gruplar arasında karşılıklı saldırıların yaşandığı Nijerya da, Open Doors’un sıralamasında 10’uncu sırada geliyor. Boko Haram’ın 2014 yılında ülkenin kuzeyinde düzenlediği katliamlarda yaşamını yitiren 4 bini aşkın kişinin çoğunun Hıristiyan olduğu belirtiliyor. Boko Haram’ın saldırıları sonucu, diğer dinlerin mensupları gibi binlerce Hristiyan da yerlerinden edildi.

İNCİL BULUNDURMAK BİLE SORUN

* Open Doors raporunda, Hıristiyan azınlıkların sürekli olarak baskı ve katliamlara uğradığı ülkeler olarak Somali, Kuzey Kore, Afganistan, Maledivler, Eritre, Suudi Arabistan, Irak, İran, Yemen ve Libya gösteriliyor. Rapora göre, bu ülkelerde İncil bulundurmak dahi başlı başına bir sorun olabildiğinin altı çiziliyor.