İstanbul Esenler’de hafta içerisinde gözaltına alınan 2 buçuk aylık hamile Meryem Dinç Çiftçi hakkında soyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek, “Örgüt propagandası yapma” iddiasıyla sevk edildiği mahkemece, ev hapsi cezası verildi. 

Dihaber'de yer alan habere göre, İstanbul'un Esenler ilçesinde hafta içerisinde 2 buçuk aylık hamile Meryem Dinç Çiftçi isimli kadın, evini basan özel harekatçılar tarafından gözaltına alındı. 

Dinç’in gözaltı gerekçesi ise sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlar oldu. Dinç’in, Facebook sayfası üzerinden yaptığı paylaşımlarda “Örgüt propagandası yapma” ve “Suçu ve suçluyu övme” suçlarını işlediği iddiası ile gözaltına alındığı belirtildi. Dinç, gözaltına alındıktan sonra ise İstanbul Zekeriyaköy Jandarma Karakol Komutanlığı’nda sorguya alındı. 

Dinç’e sorgu sırasında yaptığı paylaşımlar tek tek soruldu. Dinç’in YPG’li Viyan Peyman için, yazdığı “Şehîdême Rrumetameye Viyan Peyman… Şehit namirin” ifadeleri suç unsuru olarak önüne geldi. 

Bu ifadeler için, “Bahse konu paylaşımdan Türk Silahlı Kuvvetlerince operasyonlarda öldürülen PKK/KCK terör örgütü mensubu olan terör örgütünce sözde şehit olarak değerlendirilen kadın teröriste ait resmi yayınlayarak resmin yanında sözde şehit terör örgütü elemanlarını övücü/yükleyici olarak örgütün propagandasını yaptığınız anlaşılmıştır” değerlendirmesinde bulunuldu.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI SUÇ UNSURU OLDU

Bunun yanında Dinç’in sosyal medya hesabındaki “Rizgarkirina Şengalê pîroz dikim. Bijî YPG, YPJ, YBŞ” ifadeleri de “örgüt propagandası” olarak görüldü.

Paris’te 9 Ocak 2013 yılında öldürülen üç Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğrafları da suç unsuru olarak gösterilen paylaşımlar arasında yer aldı. Yine Dinç’in Şedadê’de DAİŞ’e karşı savaşırken Temmuz ayında yaşamını yitiren kardeşi Abdullah Dinç için yazdığı ve özlemlerini dile getirdiği yazı da “örgüt üyesini övmek” ve “örgüt propagandası yapmak” olarak değerlendirildi.

Ayrıca Dinç tarafından yapılan, “Anneler kutsaldır, en çokta gerillalarımızın anaları acı çekiyor. Kendi annemden bilirim…” paylaşım da, “Kürt halkı üzerinde duygu sömürüsü yapmak” şeklinde değerlendirilerek, “örgüt propagandası” yaptığı belirtildi.

Dinç, yapılan sorgusunun ardından sevk edildiği İstanbul Adliyesi savcılığı tarafından ifadesi alınmadan, “Örgüt propagandası yapmak” gerekçesiyle tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Mahkeme heyeti, savcılığın talebini reddederek, Dinç için adli kontrol hükümlerinden ev hapsinin uygulanmasına karar verdi.

Dinç verilen kararla birlikte bundan sonra evinde yapılacak metre karenin dışına çıkamayacak. Dinç, hesaplanan alanın içerisinde de elektronik kelepçe ile yaşamını sürdürecek. Savcılığa yapılan başvuruda da Dinç’in kendisinin yazılı izni olmadan alan dışına çıkmasını kesinlikle yasaklandığı belirtildi.