İstanbul Miting Tertip Komitesi, 19 Mart Pazar günü yapılacak Newroz kutlamasının yasaklanmasına ilişkin HDP İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi.

Newroz Tertip Komitesi adına konuşan Mustafa Elma, Pazar günü Newroz kutlaması için İstanbul Valiliğine başvuru yaptıklarını ancak bu başvurularını kabul edilmediğini söyledi.

Valiliğin Newroz'un 21 Mart günü olduğunu ve 21 Mart'ta kutlanabileceği yönünde bir gerekçe sunarak reddettiğini kaydeden Elma, İstanbul'da bu yıl Newroz'u bölge bazlı kutlayacaklarını söyledi.

Elma, "İstanbul'un her alanı Newroz alanı olması gerekiyor. Bütün İstanbul halkına da bu çağrıyı yaptık. İstanbul'un her alanında Newroz ateşi yakılması gerektiğini düşünüyoruz. Newroz çalışmamızı bu doğrultuda yürüteceğiz" diye konuştu.

Bölge bazlı başvurular yapılacağını, bunun tarihinin ise 21 Mart olduğunun altını çizen Elma, başvuru sonucunun nasıl çıkacağını bilemediklerini kaydetti. 21 Mart için yapılan bölge bazlı bazı başvuruların da reddedildiğini hatırlatan Elma, "Bunun karşısında bütün alanları Newroz alanına çevirecek şekilde kutlayacağız" diye belirtti.

HALK YASAĞA RAĞMEN NEWROZ'UNU KUTLAYACAK

HDP İl Eşbaşkanı Mustafa Avcı ise "Biz böyle bir organizasyonu izinli yapsak da yapmasak da halk kendi Newrozu'unu zaten kutluyor, kutlamaya devam edecektir. İlçe bazında yapılan başvurular var. Buna da izin verilmezse bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Halk kendi inisiyatifini geliştirecek kendi Newroz'unu kutlayacaktır" diye konuştu.

HDK İl Meclisi adına Şamil Altan da "Bu ülkede mevsimlik kanunlar var. Bir sene önce mümkün olan bir şey, iki sene önce mümkün olan bir şey bu sene mümkün olmayabiliyor. Bir ara propagandası serbest olan bir konu mevsim değiştiği için suç haline gelebiliyor. Aynı şekilde bu Newroz kutlaması da bir sene ayın 17'sinde olabiliyorken bu sene 21'inde olması icap ediliyor. Bu değişiklik tamamen bu ülkeyi yönetenlerin politik ihtiyaçlarına, kendi dayandığı zemine göre değişen bir politika" diye belirtti.