Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, bugün Adli Yıl açılış töreninde yaptığı çıkışla, Yüce Divan görevinin Yargıtay'a verilmesini istedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Adli Yıl açılış töreninde konuşan Cirit, Türkiye'de Yüksek Mahkemelerin Anayasa uyarınca "aynı seviyede" olduklarını, aralarında bir üstünlük sıralaması bulunmadığına ifade ederek, şöyle dedi; "Bizim ülkemizde birden fazla yüksek mahkeme vardır. Ve üstünlük sıralaması da yoktur."

6216 sayılı kanunla getirilen bazı hükümlerin meslek mensupları arasında rahatsızlık yarattığını da ifade eden Cirit, "Yüce Divan görevinin Yargıtay'a verilmesi gerekmektedir" dedi.

Yargının iş yükünün giderek arttığına da dikkat çeken Cirit, "Yargıtay'ın ağır iş gücü; yargının geleceğinin iyi planlanmaması nedeniyle gerçekleşmektedir. Yargıdaki pek çok sorunun temelinde planlama ve vizyon eksiklikleri vardır" dedi. 

Yüce Divan; Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu üyeleri, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkan ve üyeleri, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcı vekilleri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerinin görevleriyle ilgili suçlarından dolayı yargılamaya yetkili yüksek mahkemedir.

Yüce Divan sıfatını Anayasa Mahkemesi kullanır ve gerektiğinde Anayasa Mahkemesi üyeleri, Yüce Divan sıfatıyla toplanır.

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iken AKBİL davasında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beraatına karar verdi.