Afyon Valisi İrfan Balkanlıoğlu, 27 Nisan 2012’de aldığı kararla piknik yerleri de dahil olmak üzere içki satışı ve tüketimi yasaklanmıştı. Gerekçe olarak, ‘kamu esenliği’ ve ‘trafik kazalarının azaltılması’ gösterilmişti.

’Açıktan alkol kullanımı ve alkol satışı yasağı’nın daha ilk gününde park, yol kenarları ve araçlarında alkol alan 25 kişiye Kabahatler Kanunu’na göre 169’ar lira ceza uygulanmıştı.

Afyon’un ardından bu yasak; Isparta, Kayseri, Şanlıurfa, Konya, Erzurum, Rize, Trabzon, Balıkesir ve Bilecik illerinde de uygulandı.

Tepki çeken bu kararın iptali için Afyon İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme sonuçlandı ve Vali Balkanlıoğlu’nun ‘içki yasağı’ iptal edildi.

‘SUÇ TEŞKİL ETMİYOR’

Mahkeme, valiliğin trafik kazalarıyla ilgili öne sürdüğü gerekçe için, “Trafik kanunlarında, alkollü araç kullananlara ne tür işlemler yapılacağı belirlenmiştir. Denetim yetkisi bulunan valilik, yasal dayanağı ve yetkisi olmadan yasaklama kararı almıştır. Açık alanda içki içilmesinin yasaklanması, Anayasa’daki kişi hak ve özgürlüklerinin özüne müdahale niteliğindedir. Yasak konunun mevzuatta suç teşkil etmediği halde idari kararla kabahatler kanunu kapsamında müeyyide getirildiğinden, tüm bu yönleri ile anılan bu düzenlemenin yasal dayanaktan yoksun olduğu sonucuna varılmıştır” denildi.

İÇKİ SATAN BAYİYE RUHSAT ENGELİ

Türkiye genelinde içki ve sigara satan 170 bin esnafın ruhsatlarının, 1 Nisan’a kadar yani 5 gün içerisinde yenilenmesi gerekiyor. Sözcü’nün haberine göre bu yıl daha da artan bürokratik engeller nedeniyle, 112 bin esnaf yeni ruhsat alamadı.

1 Nisan’a kadar ruhsatlar yenilenmediği takdirde bakkal, büfe, market gibi çok sayıdaki iş yerinde içki ve sigara satışı yapılamayacak. Konuyla ilgili olarak Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken açıklama yaptı. Palandöken, “Ruhsat uzatımı süreci, bu sene geçmiş yıllara kıyasla ek şartlar içeriyor. Bu ek şartlar, ruhsat uzatımının daha uzun bir sürede tamamlanmasına neden olmakta. Yenileme süresi uzatılmazsa, on binlerce esnaf bu ürünleri satamayacak” dedi.