Günümüz şartlarında son zamanlarda yapılan bazı düzenlemeler sayesinde z tipi özellikte olan yangın merdivenleri itfaiye yönetmelikleri içeriğinde yerini almıştır. Bu noktada artık herkes tarafından z tipi yangın merdivenleri tercih edilmeye başlanmıştır. Genel olarak bu konuda yangın merdiveninin imalatında da çok özen gösterilmesi ve dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar yer almaktadır.

 Yangın Merdiveni İmalatında Dikkat Edilecek Önemli Noktalar

 İtfaiye yangın merdiveni yönetmeliğine uygun olacak şekilde kaliteli ve sağlam malzemeden imal edilmesi gereken yangın merdiveni üretimi sırsında çok önemli noktalar bulunmaktadır. Bunlar;

Yangın merdivenini sağlam olması gerekir. Acil bir durumda herkesi taşıyabilecek yapıda olması çok önemli bir durum olmaktadır.

İmal edilirken kullanılan malzemelerin kaliteli ve uzun ömürlü olması gerekir.

Acil bir durumda can güvenliğini sağlayabilecek özelliklere sahip olması gerekir.

Kaçış noktalarının mutlaka talimatlara uygun olacak şekilde yapılması gerekir.

 Bütün bu özellikler dikkate alınarak, yangın merdiveni imalatı yapılmalıdır. Bu konuda eğer; talimata uygun olmayacak şekilde yapılan bir yangın merdiveni olursa; resmi makamların kontrolü sonrası bu tür yangın merdivenleri geri yollanmaktadır. Z tipi yangın merdivenleri; bütün prosedürlere uygun olacak şekilde kaliteli malzemeler kullanılarak imal edilmelidir.

 Yangın Merdiveni İmalatı

 Yangın merdiveni imalatında dairesel modellerden başlayarak, z tipi yangın merdiveni modellerine kadar birçok farklı seçenekler sunulmaktadır. Günümüzde yapının görselliğine de çok fazla önem verildiği için yasalarda da zorunlu kılınan yangın merdivenlerinin imalatında yaratıcı fikirler çok fazla ön plana çıkmaya başlamıştır. Bu konuda yangın merdiveni imalatı için yeni tasarımlar yapılarak; yapının dış tek cephesi görsel bakımdan da estetik bir görünüm kazanmakta ve merdivenler sayesinde daha şık bir görüntü elde edilmektedir.

 Yangın merdiveni imalatında yapılan yeni tasarımlar can güvenliğinin ön planda olduğu farklı ve estetik dokunuşların yer aldığı görsel tasarımlardır. Bu konuda uzmanlaşan kişiler tarafından tasarım harikası yangın merdiveninin ortaya çıktığı günümüzde, bu yeni tasarımlar yapının dış cephesinde harika bir görüntü elde edilmesini sağlıyor. Taşıyıcı profillerin yanında farklı özellikte olan işlemeleriyle çok fazla dikkat çeken yangın merdivenleri; acil bir durumda anında güvenli bir şekilde dışarıya çıkışa da olanak sağlıyor.

 Yangın Merdiveni İmalatında Yönetmelik Kuralları

 Günümüzde yasalara bağlı olarak, yükselen çok katlı özellikte olan binalarda zorunlu olan yangın merdivenleri; yangın merdiveni yönetmeliğine bağlı olarak, belirli kurallar içinde yapılmaktadır. Can güvenliği için yapılan ve acil çıkışlarda kullanılan yangın merdivenleri çok katlı binalarda uygulama alanında kaçış merdiveni de denilmektedir. Özellikle çoğu alışveriş merkezleri, hastaneler, okul ve birçok katlı yaşam alanlarında yangın merdivenleri mutlaka yönetmeliğe uygun olarak tasarlanmalıdır.

 Kapalı alanlarda da normal merdivenlere oranla farklı olan yangın merdivenleri sağlam yapıya sahip olmalı ve acil ihtiyaçlarda kullanılacağı için korunaklı olmalıdır. Yönetmeliğe göre; bütün yapılarda mutlaka en az 2 tane yangın çıkışı bulunması gerekiyor. Bunun yanın da yapılarda bulunan kişi sayısına göre de yangın merdiveni çıkış sayısı belirleniyor. Yangın merdiveni yönetmeliğine bağlı olarak; yangın merdiven kapılarının yarısının bina dışına açılması zorunludur.

 Kaçış merdivenleri imalatında döşeme düzeyleri belirli kriterlere uygun olmalıdır. Bazı değişik teknik özellikler ile kaliteli bir malzeme ile imal edilmesi gereken yangın merdivenleri; yönetmeliğe uygun olarak yapılırsa, olası bir sorun anında öncelikle can güvenliğine kalıcı bir teminat oluşturmuş olacaktır.

 Günümüz şartlarında dikey yapılaşmanın çok fazla yaygın olduğu düşünüldüğü zaman; yangın merdiveni yönetmeliği, bütün binalara yangın merdiveni yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Bunun yanında yangın merdiveni olmayan binalara da yönetmelik gereği yetkili makamlarca ruhsat verilmeyecektir.