Muğla'nın Milas ilçesindeki orman yangını Kemerköy Termik Santrali'ne sıçradı. Ören ve çevresindeki mahalleler tahliye ediliyor. Yangınla birlikte sağlığa zararlar gazların havaya karışabileceğini belirten eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, bölgede yaşayanların dışarı çıkmamasını istedi.

Kemerköy Termik Santrali, çevre mevzuatına uygun olmayana 13 santral arasında yer alıyor. Santrallerin faaliyetleri, 1 Ocak 2020'de durdurulmuş fakat geçici faaliyet belgesiyle (GFB) çalışmalarına devam etmişti. Santrallerin 2,5 yıl içinde mevzuata uygun hale gelmesi gerekiyordu.

Fakat İklim Derneği'nin, 4 Haziran 2021'de açıkladığı raporunda, santrallerin çevreyi koruyacak hiçbir yatırım yapmadan faaliyetlerine devam ettiği belirtilmişti.

Raporda, “Tesislerin mevzuatın tanıdığı sürelerden yararlanarak fiilen 2,5 yıl boyunca yatırım yapmadan, geçici faaliyet belgesi ile faaliyetlerini sürdürmeyi planladıkları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın vermiş olduğu GFB’lerden görülebilmektedir. 1 yıl içerisinde çevre izni alamadığı için GFB’si iptal edilen tesisler tekrar GFB’ye başvurarak 1 yıl daha süre almıştır” denilmişti.

Kemerköy Termik Santrali'ndeki atık depolama yönteminin de çevreye zarar verdiği kaydedilen raporda, santralle ilgili şu ifadelere yer verilmişti:

“Rapordan da anlaşılacağı üzere, yer altı su seviyesi yüksektir. Bu durumda yer altı sularının kirlenmesi daha da hızlanmaktadır. Öte yandan, ormanlık alana atıkların 'vahşi' depolama yöntemi ile depolandığı da resmi raporda teyit edilmiştir.

Tüm bu olumsuz durumlara rağmen çevre izni almıştır. Kemerköy Termik Santrali, 5 yıl geçerli olan 05.04.2017 tarihinde çevre izni almıştır.

Öte yandan tesis, atık izni lisans süreci içerisinde 30.12.2019 tarihinde depolama için GFB almıştır.

Aldığı GFB, 1 yıllık süre içerisinde atık sahasını çevre mevzuatına uygun hale getiremediği için 30.12.2020 tarihinde iptal edilmiştir. 13.01.2021 tarihinde ise bakanlık tarafından tekrar GFB verilmiştir.”

Kaynak: Haber Merkezi