Sürmene'deki orman yangınıyla ilgili konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Yanan alanlar kati surette başka maksatla tahsis edilemez" açıklamasında bulundu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından Trabzon'un Sürmene ilçesinde meydana gelen orman yangınına ilişkin açıklama yaptı.

Bakan Eroğlu, "Yanan orman sahalarını 1 yıl içerisinde ağaçlandırıyoruz. Yanan alanlar kati surette başka maksatla tahsis edilemez. Hükümetimiz döneminde yanan bir metrekare dahi orman alanı başka bir maksatla tahsis edilmemiştir ve aynı yıl ağaçlandırılmıştır" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Trabzon Orman Bölge Müdürü Mümin Döngez, Sürmene ilçesinde çıkan orman yangınına ilişkin, "Yaptığımız tespitlerde ilk gözlemlerimiz sahada bulunan ağaçların yüzde 90'ının hayati tehlikesinin olmadığı, diğer yüzde 10'unun yaşam değerlerini kaybettiği yönündedir. Bunların yerine yeniden ağaçlandırma yapılacaktır" dedi.

Eroğlu’nun açıklaması, Muğla Bodrum’daki Güvercinlik Koyu’nun yangın sonrası durumunu hatırlattı. Güvercinlik Koyu’nda dokuz yıl önce çıkan yangında, yaklaşık 150 hektarlık halep çamı ve kızıl çam ormanı kül olmuştu. O dönemin yetkilileri, bölgenin yeniden ağaçlandırılacağını, yapılaşmaya açılmayacağı sözünü vermişlerdi. Ne var ki aradan geçen zaman devlet yetkilerini yalancı çıkardı.

Güvercinlik Koyu’nda bugün yeşil alanın tam ortasında, dokuz yıl önceki yangının çıktığı bölgede oteller yükseliyor. Öyle ki bölgedeki otel inşaatlarından çıkan hafriyatla denize dolgu alan dahi oluşturuluyor. Bölgede bulunan otellere ise yenilerinin eklenmesi konusunda farklı şirketlerin çalışmaları halen devam ediyor.

TRABZONSPOR'DAN AÇIKLAMA

Trabzonspor da, Sürmene'deki orman yangını dolayısıyla mesaj yayımladı.

Trabzonspor'un resmi sitesinde yayımlanan mesajda, "Çamburnu, Trabzonluların en gözde mesire yerlerinden biridir. Yüzmeyi öğrendikleri koyun eteği, çocukluklarının, anılarının geçtiği en unutulmaz mekanlardandır. Kısacası Çamburnu ömrümüzün en güzel yeşilidir. Çocuklarımıza mirasımız bellediğimiz Çamburnu, anılarımızda kalan bir nostaljiye elbette dönüşmemelidir. Trabzonspor Kulübü olarak Çamburnu'nda kulübümüz adına bir hatıra ormanı kurulması başta olmak üzere alanın yeniden yeşillendirilmesi için devletimizin kurumları ve sivil toplum örgütleri ile ortak çalışmalar yapmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz. Doğa hepimize bir mirastır. Sahip çıkacağız."ifadeleri kullanıldı.