Ukrayna'nın Odessa kentinde yaşanan katliamın ardından, Yahudiler saldırıların kendilerine karşı yönelmesinden korkuyorlar.

Haber Sol'un İsrail gazetesi Jerusalem Post'a dayandırdığı habere göre Yahudi cemaatinin liderleri, henüz kendilerine yönelik bir saldırı gerçekleşmediğini, ancak Ukrayna'yı toplu halde terk etmek için bir acil durum planı hazırladıklarını söylediler.

"Tikva" isimli örgütün lideri Refael Kruskal, sokaklardaki çatışmalarda ilk hedeflerinin çocukları kentin merkezinden uzaklaştırmak olduğunu kaydetti. "İşler kötü giderse onları kentten çıkartacağız" diyen Kruskal, en sonunda ülke dışına çıkmak için de hazırlandıklarını belirtti.

Yahudiler, 9 Mayıs'taki Zafer Günü kutlamalarında, Ukraynalı milliyetçilerle Kiev karşıtları arasında yeni çatışmaların olmasından çekinirken, Odessa dışındaki bir bölgede 600 kişilik bir çadır kent kurmayı planlıyorlar.

Bir başka Yahudi örgütü temsilcisi Kira Verkhovskaya ise, işler kötüye giderse toplu halde göçü planladıklarını belirtti. Uluslararası Hıristiyan ve Yahudi Kardeşliği isimli örgüt ise, teçhizatlı 70 otobüs hazırladığını ve tahliyeye hazır olduğunu duyurdu.

Odessa, Nazi işgalinde 25 bin ila 34 bin Yahudinin katledilmesine tanık olmasına rağmen, hala üçte birini Yahudilerin oluşturduğu bir kent.